Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Koprski škof Jurij Bizjak (foto: Rok Mihevc)
Koprski škof Jurij Bizjak | (foto: Rok Mihevc)

Naj Radio Ognjišče pri 30 letih nastopi z novo močjo in novim poletom

Radijski utrip | 05.06.2024, 10:53 Petra Stopar

Na sončno nedeljo, 5. junija 1994, ob 10. uri se je prvič v radijskem etru oglasil slovenski katoliški radio, Radio Ognjišče, z oddajanjem programa iz Kopra. Tudi današnji dopoldanski program smo ob tem jubileju začeli v Kopru, že na predvečer obletnice pa smo se sodelavci radia in revije Ognjišče zbrali pri zahvalni sveti maši, pri kateri smo se spomnili tudi našega ustanovitelja Franca Boleta.

Radio Ognjišče je iz koprskega studia začel oddajati 5. junija leta 1994. Njegov ustanovitelj je bilo Tiskovno društvo Ognjišče, direktor msgr. Franc Bole, urednik pa Franci Trstenjak. Studio so uredili v kletnih prostorih cerkve sv. Marka na Markovcu. Prvi dan oddajanja je bila nedelja, program pa je potekal od 10.00 do 14.00 ure.

Vodil ga je Franci Trstenjak, sedanji direktor, ki se ob 30. obletnici oddajanja spominja, da se je program začel na sončno nedeljo dopoldne. »Čutilo se je pred tem vznemirjenje in pričakovanje, kako se bo to začelo, a ko se je rdeča lučka v studiu prižgala, smo rekli ’požen’ in smo res pognali. S kolegico Tanjo Jakomin sva poslušalce prva pozdravila in mislim, da sva tudi prvo uro oblikovala program, potem pa so se zvrstili še drugi sodelavci, ki smo jih pred tem seveda ustrezno izobrazili in jih govorno usposobili za delo pred mikrofonom.«

Direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak
Direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak © Rok Mihevc


Kaj lahko po njegovem črpamo iz 30 let delovanja? »Iz te bogate zgodovine lahko črpamo za delo v sedanjem trenutku in tudi za prihodnost, kajti za nami je res blagoslovljena pot, ki je imela tudi veliko trnja in kamenja, a smo jo prehodili in ves čas doživljali lep in blagoslovljen uspeh. Iz tega, kar je bilo dobro, vse te dobre izkušnje, nam lahko pomagajo za naprej. Res si želim, da bi bili v našem slovenskem prostoru tudi mi kot radijci, Radio Ognjišče, normalno sprejeti, namreč žal se v naši medijski krajini še vedno dogaja, da eni so normalni, eni nismo normalni in tako dalje ... Da bi vsi spoštovali delo vsakega, ki dela na področju medijev.« Msgr. Trstenjak je prepričan, da če kdo, si Radio Ognjišče prizadeva za pozitivno vrednotenje družbe, vseh družbenih dogodkov in dogajanja in »skušamo vse skupaj spravljati na nek višji nivo, ta višji nivo pa je evangelij in krščanske vrednote, ki so večne«. Po njegovem te ne bodo propadle, kar nam daje zagon za nadaljnje delo.

Za nami je blagoslovljena pot, ki je imela tudi veliko trnja in kamenja, a smo jo prehodili in ves čas doživljali lep in blagoslovljen uspeh.

6. junija 1994 je studio blagoslovil takratni koprski škof Metod Pirih, ki je sodelavcem Radia Ognjišče zaželel: »Trudite se, da boste vedno in tesno povezani s Kristusom in njegovo Cerkvijo. Saj to pomeni, da se boste vedno trudili, da boste dali od sebe vse, kar boste zmogli in hkrati ponižno prosili za božji blagoslov.« Tako smo verniki v Sloveniji dobili radijsko postajo, ki je informativnemu, izobraževalnemu, kulturnemu in razvedrilnemu dodala še versko-oznanjevalni program in mu dala prednostno mesto.

Radio Ognjišče je imel na začetku dva oddajnika – Tinjan in Sveto goro. Poslušali so ga lahko le na obalnem in goriškem področju. Med tednom je bil program vsak dan od 16. do 19. ure, ob nedeljah od 10. do 14. ure. Po nekaj tednih je bil zvečer ob 20.30 na sporedu še posnetek oddaje Radia Vatikan. Tako je ostalo do 28. novembra 1994, ko smo začeli oddajati neprekinjen 24-urni program iz ljubljanskega studia.


Iskrene čestitke še zlasti zato, ker uspevate v teh burnih in viharnih časih.

Po besedah koprskega škofa Jurija Bizjaka, ki je ob 30. obletnici na Markovcu daroval sveto mašo, okrogla obletnica daje priložnost za iskrene čestitke in zahvalo vodstvu in sodelavcem na Radiu Ognjišče: »Milost vam in blagoslov, trajna blaginja in stanoviten mir. Iskrene čestitke še zlasti zato, ker uspevate v teh burnih in viharnih časih, znate ohranjati mirno kri in sredi razburkanega valovanja dogodkov in novic ustvarjati uravnoteženo in pregledno obveščanje svojih poslušalcev. Iskrene čestitke tudi direktorju Založbe Ognjišče Mihu Turku in odgovornemu uredniku revije mag. Božu Rustji, ki bosta naslednje leto z založbo slavila biserno, 60-letnico delovanja.«

Prepričani smo, da oče Franc zdaj z veseljem gleda, kako njegovi nasledniki zdaj ne samo ohranjajo, ampak tudi na vso moč razvijajo in širijo njegove dejavnosti.

Izrazil je prepričanje, da oče Franc zdaj z veseljem gleda, kako njegovi nasledniki zdaj ne samo ohranjajo, ampak tudi na vso moč razvijajo in širijo njegove dejavnosti. »Njegova radijska hiša namreč poleg izjemno bogatega rednega sporeda nadvse uspešno pripravlja in ureja celo vrsto dodatnih kulturnih, verskih in raznovrstnih dejavnosti,« je poudaril škof.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc


Spomnil je na evangelista Luko, ki piše, da je bil Jezus star 30 let, ko je nastopil. »Tega ne moremo reči za Radio Ognjišče, ki je nastopil pred 30 leti, lahko pa rečemo, da naj Radio Ognjišče pri 30 letih nastopi z novo močjo, novim zagonom in novim poletom. Naj zagori z novimi plameni Svetega Duha. Pridi, pridi Sveti Duh iz nebes na nas razlij svoje luči svetli sij!« je zaželel koprski ordinarij.

© Rok Mihevc

Duhovnik Ervin Mozetič
Duhovnik Ervin Mozetič © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Radijski utrip
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...