Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Matej Tonin, NSi (foto: Rok Mihevc/Radio Ognjišče)
Matej Tonin, NSi | (foto: Rok Mihevc/Radio Ognjišče)

Prvak NSi Tonin za Radio Ognjišče o zasedanju zveze Nato, vojnah ter domači politiki

Slovenija | 12.07.2024, 15:47 Uredništvo Radia Ognjišče Tanja Dominko

V oddaji Pogovor o je bil tokrat naš gost predsednik Nove Slovenije Matej Tonin, ki je novoizvoljeni evropski poslanec. Kakšna so njegova pričakovanja od Bruslja, kako bo to vplivalo na stranko, ki jo vodi, in kakšni so njegovi pogledi na delo vlade, je zgolj nekaj od vprašanj na katera je odgovarjal.

Pogovor smo začeli z odmevi na zasedanje v ameriški prestolnici, kjer je ameriški predsednik Joe Biden poudaril pomen zavezništva v zvezi Nato ter potrebo po povečevanju obrambnih izdatkov držav članic. Kritičen je bil do Slovenije zaradi neizpolnjevanja zavez glede obrambnih izdatkov in dodal, da je nujno, da to postane osrednja tema, pri čemer je poudaril pomembnost članstva Slovenije v zavezništvu in nujnost okrepitve obrambe Evrope. Omenil je tudi podporo Ukrajini ter ključnost kredibilnega odvračanja za zagotavljanje miru in varnosti v regiji.

Nadalje smo se v pogovoru dotaknili preteklega evropskega volilnega obdobja, kjer je bilo podprto članstvo Nove Slovenije v Evropskem parlamentu. Kot izvoljeni poslanec se je Tonin v imenu stranke zavezal zastopati interese volivcev, osredotočiti pa se namerava na področja migracij, zelenega prehoda ter ohranjanja krščanskih vrednot v Evropi.

Kritičen je bi do slabega delovanja aktualne vlade in do afer, ki jo spremljajo. Ne verjame pa, da bo prišlo do predčasnih volitev. 

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija, Novice, Pogovor o
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.