Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Mladi iz vsega sveta se zberejo pri Mariji (foto: Katoliska-mladina)
Mladi iz vsega sveta se zberejo pri Mariji | (foto: Katoliska-mladina)

Odštevajo se dnevi do festivala, ki odgovarja na potrebe mladih

Mladoskop | 12.07.2024, 09:37 Nataša Ličen

Začelo se je pred več kot tridesetimi leti, ko se je pisalo leto 1981, na pobudo br. Slavka Barbariča, frančiškana v Međugorju. Ob prikazovanjih Marije je v vasico prihajalo vse več ljudi iz vsega sveta. Mladifest je festival mladih za mlade, letos že petintrideseti po vrsti. Prvi teden avgusta lahko na festival romate v organizaciji Katoliške mladine. V želji podrobnejše predstavitve dogajanja in vzdušja, smo k pogovoru povabili Lucijo Konda in Janeza Meglena, kaplana v župniji Novo mesto Šmihel.

Janez: "Na festival pride več deset tisoč mladih od vse povsod. Milostni kraj kot točka, kjer se ga Bog in Marija dotikata na poseben način in puščata sledi. Ko se začnemo zbirati, se začne dogajati milost. Za doživetje spreobrnjenja se je treba odločiti za Boga. Mladifest je točka, kjer vera ni tabu, svobodno spregovorimo o doživetjih, moči molitve, tudi o trenutkih osamljenosti. Zgodijo se tudi poznanstva, kjer se rodi ljubezen. In so tudi klici na pot redovništva ali duhovništva."

Pogosto za nazaj prepoznavamo Božje dotike. Zgodovina osebnega odrešenja, torej življenjska zgodba posameznika, razodeva, kje je bila vera ključna.

Lucija: "Mladifest je namenjen mladim, tudi mladim po srcu. Slavljenje, molitev, tudi spoved, vedno je na voljo duhovni spremljevalec. Imeli bomo skupno katehezo za Slovence, tudi izlet. Mladi na takšnih dogodkih vidijo sovrstnike iz vsega sveta z enakimi ali istimi problemi. Mnogo zavrnjenih je, ki morda niso v skladu s tem svetom, in v deljenju življenjske zgodbe začutimo, da je marsikomu še veliko težje kot nam. Naši problemi niso najtežji. V Međžugorju začutim mir."

Druženje, molitev, adoracija in skupnost

Janez: "Mladi so radi skupaj, to je pomembno tudi za njihovo duhovno življenje. Če so v skupnostih brez dejavne vere, so lahko osamljeni. Zato, če se mladi kristjani združimo, je to najprej močno sporočilo za nas same, vidimo, da nas ni tako malo, kot se zdi, na tem svetu. Če se med seboj povežemo, tvorimo resnično veliko skupnost kristjanov, ki smo pač na poti. To nam daje zavest, da ni težav, ki bi jih ne bilo mogoče premostiti."

Današnji svet temelji večinoma na tem, kako se uveljaviti, kako doseči več imetja, kako biti vpliven. Božja logika je drugačna.

Kako živim vero?

Lucija: "Velika zahvala gre Bogu, da me ohranja na poti veselja in ljubezni, seveda tudi družini in okolju, v katerem se gibljem. Če imamo ozadje vere, nam je lažje tudi v družbi neenakih vrednot, svoje pristno krščansko vero in ljubezen znamo zagovarjati. Če vztrajamo v dobrem, v resnici in v ljubezni, včasih ne bo lahko, a če bomo to živeli in se v to poglabljali, se nimamo česa bati."

Logo Mladifest 2024
Logo Mladifest 2024 © katoliska-mladina

Kako začutiti v srcu, kdaj smo na pravi poti?

Janez: "V Janezovem evangeliju beremo, da nas svet ne sprejema ker nismo od tega sveta, naša logika je drugačna, je Božja. Ne v smislu, kdo je boljši ali slabši, ampak zato, ker je naš pogled po Jezusovem zgledu širši. Vera je zaupanje. Smo v silnicah, ki nas vlečejo v svet, toda mi hrepenimo po večnem, po Božjem. Pot v pogubo je široka, ozka pa tista, ki vodi v odrešenje. To dobro vedo tudi mladi, tisti, ki morajo nekaj pokazati, na različnih področjih, vedo, da se je treba za doseženo potruditi in uporabiti vse svoje talente, ki jih premorejo. Nič ne pade iz neba, kar tako, nezasluženo. To logiko mladi dobro razumejo, da se je treba odločati za tisto pravo, saj široka pot lahko vodi v precej nepravo smer."

Športna obutev, pokrivalo, rožni venec in veliko dobre volje, pa gremo. Začutimo mir in veselje, radost, ki nam je ta svet ne more dati. Pogosto prosimo. Kaj pa smo pripravljeni dati?

Pri Katoliški mladini vabijo na Mladifest, pojdimo skupaj kot predstavniki Slovenskega naroda. "Lepo je videti, ko v množici plapola tudi slovenska zastava, ki dokazuje našo prisotnost in kaže, da tudi mi molimo za domovino in svet."

Mladoskop
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.