Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Počitnice biserov (foto: youngCaritas)
Počitnice biserov | (foto: youngCaritas)

Počitnice Biserov

Oddaje | 18.07.2024, 07:54 Maja Morela

V prvi julijski oddaji Karitas smo se pogovarjali z Nežo Rakovec, animatorko na počitnicah Biserov, v organizaciji Slovenske karitas. Gre za projekt, ki letno pelje na morje več kot dvesto otrok iz socialno šibkejših družin.

Počitnikarji se za en teden nastanijo v Portorožu v Sončni hiši, od koder hodijo na plažo in brezskrbno uživajo pri morskih dogodivščinah. Otroci in animatorji se skupaj igrajo, si ogledajo Portorož, se imajo lepo, dneve pa tudi zapolnijo z delavnicami. »Na delavnicah poskrbimo, da lahko izpeljemo igro Skriti prijatelj, s katero animatorji obdarujemo otroke, otroci pa nas. Gre za skromno pozornost, ki smo jo z vloženim trudom naredili sami. To darilce potem vsak odnese s seboj in nas skozi vse leto spominja na prijetno preživet teden v Portorožu.«

Letovanje ni samo kopanje na slovenski obali, ampak otroci v tem času izoblikujejo občutek za skupnost, v kateri jih spodbujajo animatorji. Ti vse zainteresirane vabijo v svoje vrste, da se jim pridružite. Neža pravi, da samo vaarovanje otrok ni zahtevno. »Otroci se razdelijo v pet skupin in nekje od trije do štirje animatorji so odgovorni za eno skupino, zato je delo z otroki lažje. Na koncu tedna se že kar dobro poznamo.«

Oddaja je na voljo v avdio arhivu.

 

Oddaje
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.