Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (foto: ARO)
Voditeljica Maja Morela s sogovorniki | (foto: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

Kolokvij | 09.07.2024, 12:52 Maja Morela

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in Ano Marijo smo govorili o njihovih pogledih na gostinsko panogo pri nas. Zaupali so nam svoje prigode na delovnem mestu in obudili spomin na Žametno večerjo, ki so jo pripravljali za več kot 150 gostov na prostem.

Veliko več prijaznih gostov

Poudarili so pomen komunikacije z gosti in reševanje morebitnih težav. »Rad delam z ljudmi. To me napolnjuje, je pa tudi naporno. Na mojo srečo sem do zdaj imel veliko več prijaznih gostov, se je pa že zgodilo, da je komu zavrela kri,« pojasnjuje Vojin, študent prvega letnika.

Festival Lent in Žametna večerja

Čeprav je po Vojinovi oceni center turizma pri nas Primorska, se tudi ostale pokrajine trudijo privabiti goste z različnimi dogodki, pojasnjuje Ana Marija. »Eden takih je festival Lent in tudi naša Žametna večerja, na kateri smo stregli 150 gostom.« Anja je svoje kuharsko znanje pilila pri prezentaciji jedi in izdajanju krožnikov. »Pri tem je pomembno, da vsako komponento damo na krožnik enakomerno in v pravem razmerju. Pomagata ti natančnost in hitrost.«

Brezhibna komunikacija

Pri delu sta kuhinja in strežba zelo povezani, komunikacija med šefoma obeh strani mora biti brezhibna. »Tako se točno ve, pri kateri mizi je kakšna posebnost, moramo paziti na alergije itn.. Pri pripravljanju gremo po vrsti, ekipa mora slediti, da točno vemo, pri katerem naročilu smo.« Ko enkrat kuhinja opravi svoje, je na vrsti strežba, pove Ana Marija. »Moja naloga pri tem je, da krožni dostavim do mize točno takšnega kot ga je kuhinja dala meni. Če se zgodi karkoli nepredvidenega, moramo popraviti sami, ali prosimo kuhinjo naj ponovno izda krožnik, pa hitro. :)«

Poudarek na domačnosti sestavin

Mladi se zavedajo, da stranke dajejo vse večji poudarek na domačnosti sestavin, ki jih moderna kuhinja lahko povzdigne z novimi tehnikami. In tukaj je vrsto priložnosti za odkrivanje novega. Gostinstvo in turizem sta prepletena pojma, ki bi en brez drugega težko obstajala, so zaključili sogovorniki.

Celotnemu pogovoru prisluhnite v našem avdio arhivu.

Kolokvij
Prostovoljec leta 2024 s podelitvijo priznanj (photo: STA) Prostovoljec leta 2024 s podelitvijo priznanj (photo: STA)

Naj prostovoljec tudi naš sodelavec

Naj prostovoljski projekt lanskega leta je projekt Šola s srcem Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole iz Šolskega centra Novo mesto. Mladinski svet Slovenije ga je nagradil, ker je ...

 (photo: Vatican Media)  (photo: Vatican Media)

Kje bo živel Leon XIV.?

Papež Leon XIV. naj bi imel namen živeti v Apostolski palači. Vendar stanovanje prej potrebuje prenovo. Sveti oče si je prostore ogledal po nedeljskem opoldanskem nagovoru, ko so sneli pečat z ...

Papež Leon XIV. (photo: Vatican Media) Papež Leon XIV. (photo: Vatican Media)

Pogled redovnikov in redovnic na novega papeža

V zgodovini je bilo kar nekaj papežev iz vrst redovnikov. Zelo znan je papež Gregor Veliki, ki je bil benediktinski menih, in je med svojimi številni reformami spodbujal tudi petje t.i. ...

Matjaž Čadež je vizionar, ki navdušuje tudi v širjenju pomena petih temeljnih vrednot Slovenije (photo: NL) Matjaž Čadež je vizionar, ki navdušuje tudi v širjenju pomena petih temeljnih vrednot Slovenije (photo: NL)

Matjaž Čadež: Na hitro hočemo preveč

Matjaž Čadež je človek navdiha, ki s svojo življenjsko poklicno potjo še danes, ko je že v pokoju, marsikoga navdušuje. Poslovno se je vrsto let kalil v IBM-u, nato na Švedskem in pozneje ...