Jože BartoljJože Bartolj
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (foto: ARO)
Voditeljica Maja Morela s sogovorniki | (foto: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

Kolokvij | 09.07.2024, 12:52 Maja Morela

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in Ano Marijo smo govorili o njihovih pogledih na gostinsko panogo pri nas. Zaupali so nam svoje prigode na delovnem mestu in obudili spomin na Žametno večerjo, ki so jo pripravljali za več kot 150 gostov na prostem.

Veliko več prijaznih gostov

Poudarili so pomen komunikacije z gosti in reševanje morebitnih težav. »Rad delam z ljudmi. To me napolnjuje, je pa tudi naporno. Na mojo srečo sem do zdaj imel veliko več prijaznih gostov, se je pa že zgodilo, da je komu zavrela kri,« pojasnjuje Vojin, študent prvega letnika.

Festival Lent in Žametna večerja

Čeprav je po Vojinovi oceni center turizma pri nas Primorska, se tudi ostale pokrajine trudijo privabiti goste z različnimi dogodki, pojasnjuje Ana Marija. »Eden takih je festival Lent in tudi naša Žametna večerja, na kateri smo stregli 150 gostom.« Anja je svoje kuharsko znanje pilila pri prezentaciji jedi in izdajanju krožnikov. »Pri tem je pomembno, da vsako komponento damo na krožnik enakomerno in v pravem razmerju. Pomagata ti natančnost in hitrost.«

Brezhibna komunikacija

Pri delu sta kuhinja in strežba zelo povezani, komunikacija med šefoma obeh strani mora biti brezhibna. »Tako se točno ve, pri kateri mizi je kakšna posebnost, moramo paziti na alergije itn.. Pri pripravljanju gremo po vrsti, ekipa mora slediti, da točno vemo, pri katerem naročilu smo.« Ko enkrat kuhinja opravi svoje, je na vrsti strežba, pove Ana Marija. »Moja naloga pri tem je, da krožni dostavim do mize točno takšnega kot ga je kuhinja dala meni. Če se zgodi karkoli nepredvidenega, moramo popraviti sami, ali prosimo kuhinjo naj ponovno izda krožnik, pa hitro. :)«

Poudarek na domačnosti sestavin

Mladi se zavedajo, da stranke dajejo vse večji poudarek na domačnosti sestavin, ki jih moderna kuhinja lahko povzdigne z novimi tehnikami. In tukaj je vrsto priložnosti za odkrivanje novega. Gostinstvo in turizem sta prepletena pojma, ki bi en brez drugega težko obstajala, so zaključili sogovorniki.

Celotnemu pogovoru prisluhnite v našem avdio arhivu.

Kolokvij
Mirko Cuderman (photo: STA) Mirko Cuderman (photo: STA)

Umrl je duhovnik in glasbeni oče Slovenskega okteta

K svojemu Stvarniku je odšel glasbeni oče in častni član Slovenskega okteta, dr. Mirko Cuderman, so sporočili iz Slovenskega okteta. V svoji dolgoletni glasbeni karieri je postavljal visoka ...

Bolnišnica Gemelli (photo: Vatican Media) Bolnišnica Gemelli (photo: Vatican Media)

Papež doživel novo dihalno stisko

Papež Frančišek je doživel novo dihalno stisko. Nemudoma so ga oskrbeli s kisikom, na kar se je dobro odzval, je v izjavi za javnost zapisal Tiskovni urad Svetega sedeža.

Ameriški predsednik Donald Trump (photo: posnetek zaslona) Ameriški predsednik Donald Trump (photo: posnetek zaslona)

Z Donaldom Trumpom je prišla napovedana nevihta

Z Donaldom Trumpom je prišla napovedana nevihta. Verjetno pa nismo pričakovali, da bo tako obsežna in da se bo tako zgrnila tudi nad Ukrajino. Tako je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj, o ...

Arhitekt in docent na mariborski univerzi Nande Korpnik, nekdanja poslanka Majda Potrata, nekdanja generalna sekretarka vlade Nevenka Črešnar-Pergar ter filozof, teolog in psihoanalitik dr. Tomaž Erzar (photo: STA, osebni arhiv, ARO) Arhitekt in docent na mariborski univerzi Nande Korpnik, nekdanja poslanka Majda Potrata, nekdanja generalna sekretarka vlade Nevenka Črešnar-Pergar ter filozof, teolog in psihoanalitik dr. Tomaž Erzar (photo: STA, osebni arhiv, ARO)

Politične delitve, kako naprej?

V tokratni oddaji "Pogovor o" smo se osredotočili na politične delitve v Sloveniji, ki so globoko zakoreninjene. Ob pogledu na preteklost namreč ugotavljamo, da trenutne politične razlike niso ...