Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (foto: ARO)
Voditeljica Maja Morela s sogovorniki | (foto: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

Kolokvij | 09.07.2024, 12:52 Maja Morela

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in Ano Marijo smo govorili o njihovih pogledih na gostinsko panogo pri nas. Zaupali so nam svoje prigode na delovnem mestu in obudili spomin na Žametno večerjo, ki so jo pripravljali za več kot 150 gostov na prostem.

Veliko več prijaznih gostov

Poudarili so pomen komunikacije z gosti in reševanje morebitnih težav. »Rad delam z ljudmi. To me napolnjuje, je pa tudi naporno. Na mojo srečo sem do zdaj imel veliko več prijaznih gostov, se je pa že zgodilo, da je komu zavrela kri,« pojasnjuje Vojin, študent prvega letnika.

Festival Lent in Žametna večerja

Čeprav je po Vojinovi oceni center turizma pri nas Primorska, se tudi ostale pokrajine trudijo privabiti goste z različnimi dogodki, pojasnjuje Ana Marija. »Eden takih je festival Lent in tudi naša Žametna večerja, na kateri smo stregli 150 gostom.« Anja je svoje kuharsko znanje pilila pri prezentaciji jedi in izdajanju krožnikov. »Pri tem je pomembno, da vsako komponento damo na krožnik enakomerno in v pravem razmerju. Pomagata ti natančnost in hitrost.«

Brezhibna komunikacija

Pri delu sta kuhinja in strežba zelo povezani, komunikacija med šefoma obeh strani mora biti brezhibna. »Tako se točno ve, pri kateri mizi je kakšna posebnost, moramo paziti na alergije itn.. Pri pripravljanju gremo po vrsti, ekipa mora slediti, da točno vemo, pri katerem naročilu smo.« Ko enkrat kuhinja opravi svoje, je na vrsti strežba, pove Ana Marija. »Moja naloga pri tem je, da krožni dostavim do mize točno takšnega kot ga je kuhinja dala meni. Če se zgodi karkoli nepredvidenega, moramo popraviti sami, ali prosimo kuhinjo naj ponovno izda krožnik, pa hitro. :)«

Poudarek na domačnosti sestavin

Mladi se zavedajo, da stranke dajejo vse večji poudarek na domačnosti sestavin, ki jih moderna kuhinja lahko povzdigne z novimi tehnikami. In tukaj je vrsto priložnosti za odkrivanje novega. Gostinstvo in turizem sta prepletena pojma, ki bi en brez drugega težko obstajala, so zaključili sogovorniki.

Celotnemu pogovoru prisluhnite v našem avdio arhivu.

Kolokvij
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.