Radio Ognjišče
Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (foto: ARO)
Voditeljica Maja Morela s sogovorniki | (foto: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

Kolokvij Maja Morela Čuk

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in Ano Marijo smo govorili o njihovih pogledih na gostinsko panogo pri nas. Zaupali so nam svoje prigode na delovnem mestu in obudili spomin na Žametno večerjo, ki so jo pripravljali za več kot 150 gostov na prostem.

Veliko več prijaznih gostov

Poudarili so pomen komunikacije z gosti in reševanje morebitnih težav. »Rad delam z ljudmi. To me napolnjuje, je pa tudi naporno. Na mojo srečo sem do zdaj imel veliko več prijaznih gostov, se je pa že zgodilo, da je komu zavrela kri,« pojasnjuje Vojin, študent prvega letnika.

Festival Lent in Žametna večerja

Čeprav je po Vojinovi oceni center turizma pri nas Primorska, se tudi ostale pokrajine trudijo privabiti goste z različnimi dogodki, pojasnjuje Ana Marija. »Eden takih je festival Lent in tudi naša Žametna večerja, na kateri smo stregli 150 gostom.« Anja je svoje kuharsko znanje pilila pri prezentaciji jedi in izdajanju krožnikov. »Pri tem je pomembno, da vsako komponento damo na krožnik enakomerno in v pravem razmerju. Pomagata ti natančnost in hitrost.«

Brezhibna komunikacija

Pri delu sta kuhinja in strežba zelo povezani, komunikacija med šefoma obeh strani mora biti brezhibna. »Tako se točno ve, pri kateri mizi je kakšna posebnost, moramo paziti na alergije itn.. Pri pripravljanju gremo po vrsti, ekipa mora slediti, da točno vemo, pri katerem naročilu smo.« Ko enkrat kuhinja opravi svoje, je na vrsti strežba, pove Ana Marija. »Moja naloga pri tem je, da krožni dostavim do mize točno takšnega kot ga je kuhinja dala meni. Če se zgodi karkoli nepredvidenega, moramo popraviti sami, ali prosimo kuhinjo naj ponovno izda krožnik, pa hitro. :)«

Poudarek na domačnosti sestavin

Mladi se zavedajo, da stranke dajejo vse večji poudarek na domačnosti sestavin, ki jih moderna kuhinja lahko povzdigne z novimi tehnikami. In tukaj je vrsto priložnosti za odkrivanje novega. Gostinstvo in turizem sta prepletena pojma, ki bi en brez drugega težko obstajala, so zaključili sogovorniki.

Celotnemu pogovoru prisluhnite v našem avdio arhivu.

Kolokvij
Multimedijski adventni koledar Radia Ognjišče (photo: Štefan Iskra) Multimedijski adventni koledar Radia Ognjišče (photo: Štefan Iskra)

Adventni koledar za otroke: Hlevček in sv. družina...

Pred nami je sveti večer, kar pomeni, da je ostalo še čisto malo korakov in se naše skupno potovanje v Betlehem zaključuje. Prispeli smo na cilj! Z Marijo, Jožefom in osličkom smo potovali skozi ...

Meta Potočnik je v Radijski katehezi gostila Mira Šlibarja in Nika Šavlija (photo: Izidor Šček) Meta Potočnik je v Radijski katehezi gostila Mira Šlibarja in Nika Šavlija (photo: Izidor Šček)

Po krstu in bolniškem maziljenju sem oživel #video

Decembrska kateheza za bolnike, invalide in starejše je prinesla pogovor z lurškim kaplanom Mirom Šlibarjem, ki se po več letih zvestega pripravljanja vsebin za bolnike in starejše, poslavlja od ...

Simon Brezovnik, Boštjan Čerin in Tina Brezovnik (photo: Maja Morela) Simon Brezovnik, Boštjan Čerin in Tina Brezovnik (photo: Maja Morela)

Za rojstni dan ji je podaril posebno darilo

Družabne igre so poleg zabave tudi prostor srečanja, sodelovanja in učenja. Da bo njihova igra zadostovala vsem tem kriterijem so se trudili tudi ustvarjalci čisto nove in prve skavtske igre ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

»Tuje spoštujemo, svojega pa ne damo.«

Ob prazniku samostojnosti in enotnosti naše države smo se pogovarjali s s. Emanuelo Žerdin. Večkrat napiše kakšen komentar, slišimo jo tudi na valovih Radia Ognjišče. 26.12. 1990 je proces ...

Avdio player - naslovnica