Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (foto: ARO)
Voditeljica Maja Morela s sogovorniki | (foto: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

Kolokvij Maja Morela

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in Ano Marijo smo govorili o njihovih pogledih na gostinsko panogo pri nas. Zaupali so nam svoje prigode na delovnem mestu in obudili spomin na Žametno večerjo, ki so jo pripravljali za več kot 150 gostov na prostem.

Veliko več prijaznih gostov

Poudarili so pomen komunikacije z gosti in reševanje morebitnih težav. »Rad delam z ljudmi. To me napolnjuje, je pa tudi naporno. Na mojo srečo sem do zdaj imel veliko več prijaznih gostov, se je pa že zgodilo, da je komu zavrela kri,« pojasnjuje Vojin, študent prvega letnika.

Festival Lent in Žametna večerja

Čeprav je po Vojinovi oceni center turizma pri nas Primorska, se tudi ostale pokrajine trudijo privabiti goste z različnimi dogodki, pojasnjuje Ana Marija. »Eden takih je festival Lent in tudi naša Žametna večerja, na kateri smo stregli 150 gostom.« Anja je svoje kuharsko znanje pilila pri prezentaciji jedi in izdajanju krožnikov. »Pri tem je pomembno, da vsako komponento damo na krožnik enakomerno in v pravem razmerju. Pomagata ti natančnost in hitrost.«

Brezhibna komunikacija

Pri delu sta kuhinja in strežba zelo povezani, komunikacija med šefoma obeh strani mora biti brezhibna. »Tako se točno ve, pri kateri mizi je kakšna posebnost, moramo paziti na alergije itn.. Pri pripravljanju gremo po vrsti, ekipa mora slediti, da točno vemo, pri katerem naročilu smo.« Ko enkrat kuhinja opravi svoje, je na vrsti strežba, pove Ana Marija. »Moja naloga pri tem je, da krožni dostavim do mize točno takšnega kot ga je kuhinja dala meni. Če se zgodi karkoli nepredvidenega, moramo popraviti sami, ali prosimo kuhinjo naj ponovno izda krožnik, pa hitro. :)«

Poudarek na domačnosti sestavin

Mladi se zavedajo, da stranke dajejo vse večji poudarek na domačnosti sestavin, ki jih moderna kuhinja lahko povzdigne z novimi tehnikami. In tukaj je vrsto priložnosti za odkrivanje novega. Gostinstvo in turizem sta prepletena pojma, ki bi en brez drugega težko obstajala, so zaključili sogovorniki.

Celotnemu pogovoru prisluhnite v našem avdio arhivu.

Kolokvij
Buče in noč čarovnic (photo: Monstera Production / Pexels) Buče in noč čarovnic (photo: Monstera Production / Pexels)

"Daj no mir", o noči čarovnic pravi Martin Golob

Pred marsikatero hišo te dni svetijo izrezljane buče, tudi na dvoriščih kristjanov. Je »praznik« Halloween oz. "noč čarovnic" res tako neškodljiv, kot se morda zdi na prvi pogled? Na okultizem je ...

Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela ) Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela )

Od tovarne do oltarja

Ob 70. osebnem jubileju duhovnega pomočnika v Župniji Ljubljana Koseze Štefana Pavlija, smo ga povabili k pogovoru v oddaji Naš gost. Ob tej življenjski obletnici smo se ozrli na prehojeno pod od ...

p. Branko Cestnik (photo: Tanja Dominko) p. Branko Cestnik (photo: Tanja Dominko)

Ideologija politične korektnosti je terjala žrtev

Tragedija v Novem mestu, v kateri je ugasnilo življenje priljubljenega občana, je med drugim odmevala v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na našem radiu. Moški, ki je umrl, potem ko ga je ...

Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela) Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela)

Poročni dan mine, zakon pa ostane za vse življenje

Zazrti v podatke Statističnega urada Republike Slovenije o sklenjenih poročnih zvezah in razvezah, vidimo zanimive številke (Sklenitve in razveze zakonskih zvez, 2022). V letu 2022 je bilo 6.768 ...

Avdio player - naslovnica