Radio Ognjišče
Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Monika Brilly (foto: Maja Morela)
Monika Brilly | (foto: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

Svetovalnica Maja Morela Čuk

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika Brilly, ki se že več kot deset let ukvarja z nabiranjem plodov, cvetov in zelišč, ki jih predela v marmelade, sirupe in čaje. »V teh letih sem se naučila, da nam narava ponuja res veliko, le vedeti moramo, kako lahko njene darove izkoristimo. Redko sem srečala rastlino, ki bi bila povsem neuporabna.« Odsvetuje le sirup iz čemaža.

»Steklenice naj bodo segrete v pečici, zamaški pa, če se le da, novi.« 

Po besedah gostje, najbolj odžeja voda iz pipe, ki ni premrzla. Raje kot ledene kocke, se v vodo doda liste ali vejice mete, melise, bazilike, rožmarina tudi zelene ali narezane kumare. Okus lahko obogatimo tudi s sadjem – lubenico, jagode ... »Delam tudi sirupe, po istem kopitu. Naberem cvetove, naredim sladkorni sirup, sestavljen iz vode in sladkorja, v to namočim zelenje in pustim stati 24 ali 48 ur. Vsake toliko časa zmes premešam. Potem precedim in zavrem. Vroč sirup pretočim v vroče steklenice.« Te morajo biti segrete v pečici, zamaški pa naj bodo novi. Če uporabimo že uporabljene, jih moramo razkužiti z alkoholom.

Nekaterim ustreza tudi okus ayrana, ki je tradicionalna turška osvežilna pijača sestavljena iz kislega mleka in navadne vode. »To pretresemo in pijemo.« Osvežimo se lahko tudi s sladoledom. V vrču zmešamo sok iz sirupa, nekoliko gostejšega kot za pitje. »Na liter vode dam od štiri do pet prstov sirupa, nato do vrha napolnim steklenico z vodo, premešam in razlijem v modelčke. Za vsaj 12 ur dam v zamrzovalnik, ali pa raje kar čez noč, in naslednji dan je sladoled pripravljen.«

Še več nasvetov najdete v celotni oddaji v našem avdio arhivu.

Svetovalnica
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Avdio player - naslovnica