Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Monika Brilly (foto: Maja Morela)
Monika Brilly | (foto: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

Svetovalnica | 19.06.2024, 12:45 Maja Morela

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika Brilly, ki se že več kot deset let ukvarja z nabiranjem plodov, cvetov in zelišč, ki jih predela v marmelade, sirupe in čaje. »V teh letih sem se naučila, da nam narava ponuja res veliko, le vedeti moramo, kako lahko njene darove izkoristimo. Redko sem srečala rastlino, ki bi bila povsem neuporabna.« Odsvetuje le sirup iz čemaža.

»Steklenice naj bodo segrete v pečici, zamaški pa, če se le da, novi.« 

Po besedah gostje, najbolj odžeja voda iz pipe, ki ni premrzla. Raje kot ledene kocke, se v vodo doda liste ali vejice mete, melise, bazilike, rožmarina tudi zelene ali narezane kumare. Okus lahko obogatimo tudi s sadjem – lubenico, jagode ... »Delam tudi sirupe, po istem kopitu. Naberem cvetove, naredim sladkorni sirup, sestavljen iz vode in sladkorja, v to namočim zelenje in pustim stati 24 ali 48 ur. Vsake toliko časa zmes premešam. Potem precedim in zavrem. Vroč sirup pretočim v vroče steklenice.« Te morajo biti segrete v pečici, zamaški pa naj bodo novi. Če uporabimo že uporabljene, jih moramo razkužiti z alkoholom.

Nekaterim ustreza tudi okus ayrana, ki je tradicionalna turška osvežilna pijača sestavljena iz kislega mleka in navadne vode. »To pretresemo in pijemo.« Osvežimo se lahko tudi s sladoledom. V vrču zmešamo sok iz sirupa, nekoliko gostejšega kot za pitje. »Na liter vode dam od štiri do pet prstov sirupa, nato do vrha napolnim steklenico z vodo, premešam in razlijem v modelčke. Za vsaj 12 ur dam v zamrzovalnik, ali pa raje kar čez noč, in naslednji dan je sladoled pripravljen.«

Še več nasvetov najdete v celotni oddaji v našem avdio arhivu.

Svetovalnica
Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...