Radio Ognjišče
Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Rok MihevcRok Mihevc
Monika Brilly (foto: Maja Morela)
Monika Brilly | (foto: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

Svetovalnica Maja Morela Čuk

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika Brilly, ki se že več kot deset let ukvarja z nabiranjem plodov, cvetov in zelišč, ki jih predela v marmelade, sirupe in čaje. »V teh letih sem se naučila, da nam narava ponuja res veliko, le vedeti moramo, kako lahko njene darove izkoristimo. Redko sem srečala rastlino, ki bi bila povsem neuporabna.« Odsvetuje le sirup iz čemaža.

»Steklenice naj bodo segrete v pečici, zamaški pa, če se le da, novi.« 

Po besedah gostje, najbolj odžeja voda iz pipe, ki ni premrzla. Raje kot ledene kocke, se v vodo doda liste ali vejice mete, melise, bazilike, rožmarina tudi zelene ali narezane kumare. Okus lahko obogatimo tudi s sadjem – lubenico, jagode ... »Delam tudi sirupe, po istem kopitu. Naberem cvetove, naredim sladkorni sirup, sestavljen iz vode in sladkorja, v to namočim zelenje in pustim stati 24 ali 48 ur. Vsake toliko časa zmes premešam. Potem precedim in zavrem. Vroč sirup pretočim v vroče steklenice.« Te morajo biti segrete v pečici, zamaški pa naj bodo novi. Če uporabimo že uporabljene, jih moramo razkužiti z alkoholom.

Nekaterim ustreza tudi okus ayrana, ki je tradicionalna turška osvežilna pijača sestavljena iz kislega mleka in navadne vode. »To pretresemo in pijemo.« Osvežimo se lahko tudi s sladoledom. V vrču zmešamo sok iz sirupa, nekoliko gostejšega kot za pitje. »Na liter vode dam od štiri do pet prstov sirupa, nato do vrha napolnim steklenico z vodo, premešam in razlijem v modelčke. Za vsaj 12 ur dam v zamrzovalnik, ali pa raje kar čez noč, in naslednji dan je sladoled pripravljen.«

Še več nasvetov najdete v celotni oddaji v našem avdio arhivu.

Svetovalnica
Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica) Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica)

Umrl je duhovnik Gabrijel Vidrih

V večeru pred tretjo adventno nedeljo, v 74. letu življenja, je dočakal prihod svojega Odrešenika, župnik v Tomaju Gabrijel Vidrih, rojen v Podragi.

Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Bogoslovci, redovniki v formaciji in propedevtiki (photo: Vir: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana) Bogoslovci, redovniki v formaciji in propedevtiki (photo: Vir: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana)

Vsi skupaj na duhovni obnovi

V duhu poglobitve, molitve in bratstva so se bogoslovci, redovniki in redovnice v formaciji ter propedevtiki zbrali na skupnih duhovnih vajah, ki so zadnji konec tedna potekale pri Svetem Duhu pri ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Avdio player - naslovnica