Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Romarji na Brezjah (foto: dr. Andreja Eržen Firšt )
Romarji na Brezjah | (foto: dr. Andreja Eržen Firšt )

Zakonski jubilanti poromali k Mariji Pomagaj, blagoslovil jih je škof Šuštar

Slovenija | 21.07.2024, 11:06 Alen Salihović

Ob prazniku staršev Device Marije, svetega Joahima in svete Ane, ki ga obhajamo 26. julija k Mariji Pomagaj tradicionalno priromajo zakonski jubilanti. Dopoldne je slovesno sveto mašo z blagoslovom parov daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. V pridigi je dejal, da je Marija prisotna v življenju vsakega, posebej pa ob močnih dogodkih.


»Tukaj pri Mariji je molitev fantov in deklet s prošnjo, da bi spoznali pravega človeka za zakon. Sem k Mariji pripeljejo poti zaročencev v pripravi na zakon. Sem romajo mladoporočenci. K Mariji prihajamo s svojimi problemi in težavami v življenju. Z molitvijo za zdravje, za svoje zdravje in zdravje naših dragih. K Mariji Pomagaj poromamo ob prelomnih dogodkih ali pa rednih letnih romanjih. Marija nas pozna in pozna naše življenjske situacije, tako lepe kot težke. In danes pri Mariji praznujemo obletnice porok. Jubileje 5, 10, 20, 25, 30, 40, 50 let. Bratje in sestre, vabim vas, da se spomnite na svojo poroko, na pripravo poroke, na starše, na priče, prijatelje, na samo poročno slovesnost, na oltar vaše cerkve. In spomnite se na besede, s katerimi ste se izrekli zavezo: »Jaz sprejmem tebe za svojo ženo, za svojega moža in obljubim, da ti bom ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju in da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja.« Naj to ne bo le daljni spomin, pa pač pa stalna hvaležnost za vero, za ljubezen in za upanje, za ljudi v vajinem zakonu, za vaše otroke, za hišo in stanovanje, za delo in službo, za milosti, za križe in preizkušnje, za trpljenje in za zmage,« je zakonce spodbudil škof Šuštar. 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.