Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Helena KrižnikHelena Križnik
Alojz Rebula, pisatelj, esejist in publicist (foto: Arhiv SAZU)
Alojz Rebula, pisatelj, esejist in publicist | (foto: Arhiv SAZU)

Mineva 100 let od rojstva pisatelja Alojza Rebule

Slovenija | 21.07.2024, 09:14 Alen Salihović

V vasi Šempolaj blizu Trsta, ki je rojstni kraj Alojza Rebule, bo pod okriljem Slovenske prosvete iz Trsta danes potekala prireditev ob 100. obletnici pisateljevega rojstva. Na večdelni prireditvi, ki so jo naslovili Enkrat še videl bi rad dim nad Itako rodno, bodo med drugim odkrili spominsko ploščo.

Sporočilo Slovenske prosvete ob odkritju obeležja Alojzu Rebuli

V letošnjem letu je ob stoletnici rojstva Alojza Rebule Slovenska prosveta iz Trsta dala pobudo za vrsto prireditev v spomin na tega našega velikega pisatelja in misleca. Osrednji dogodek tega niza bo proslava s pomenljivim naslovom Enkrat še videl bi rad dim nad Itako rodno, ki bo potekala v pisateljevi rojstni vasi Šempolaj v nedeljo, 21.7.2024, ob 19.30.

Spominski večer, ki bo s skupino otrok (Kian Rebula, Adam Chtoui, Anja Velikonja, Paolo in Carlo Stanovich) sledil metaforičnemu odvijanju in prepletanju antične Ariadnine niti, se bo začel pred šempolajsko cerkvijo s pozdravi organizatorjev in župana Občine Devin-Nabrežina ter s pevskim pozdravom združenega zbora Fantje izpod Grmade ter vokalne skupine Vihar pod vodstvom Bogdana Kralja. Sledila bo maša zadušnica, ki jo bo daroval goriški nadškof Carlo Roberto Maria Radaelli.

Po maši se bodo udeleženci zbrali pred Rebulovo domačijo: na šempolajski hišni številki 15 bo slavnostno odkritje spominske plošče. Osrednji kulturni del se bo nato odvijal pred sedanjo osnovno šolo v Šempolaju, ki jo bodo udeleženci proslave dosegli po simbolični ustvarjalni in umetniški poti Alojza Rebule. Slavnostni govornik bo bivši predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor.

Kulturni program bodo oblikovali književni ustvarjalci Majda Artač, Marij Čuk, Dušan Jelinčič, Miran Košuta, Miroslav Košuta, Vilma Purič in Tatjana Rojc, pa violinist Črtomir Šiškovič in harfistka Simona Mallozzi, glasbena skupina Violoncelli itineranti z Andrejko Možina, člana Radijskega odra Marinka Počkaj in Andrej Pisani ob drugih zvočnih zapisih te igralske skupine.

Večer se bo ob slovenskih ljudskih pesmih združenega zbora nadaljeval na dvorišču šempolajske Štalce. Scenograf proslave je Andrej Pisani, vodja tehnične skupine Samuel Simonovič, avtorja video-zapisov in montaže sta Samuel Simonovič in Alex Purič. Zamisel za celotno proslavo in režijo podpisuje Maja Lapornik. Proslavo prireja Slovenska prosveta ob podpori in sodelovanju Sveta slovenskih organizacij ter v sodelovanju s kulturnim društvom Vigred iz Šempolaja. Častna pokrovitelja proslave sta Občina Devin-Nabrežina ter Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu.

Vsi toplo vabljeni.

Slovenija, Kultura, Novice
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv) Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv)

Dr. Katarina Habe: Ko dajem, celim.

Vsakodnevno ustvarjanje dobrega za ta svet je velika moč, ki jo imamo. Če ves čas razmišljamo, kaj bo jutri, smo res lahko v stresu. Zanimalo nas je, kako lahko postanemo najboljša različica sebe ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...