Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Miran Videtič (foto: Planet TV, Ura moči (zajem zaslona))
Miran Videtič | (foto: Planet TV, Ura moči (zajem zaslona))

Politični komentator Videtič o razmerah v koaliciji, opoziciji in dogajanju na evropskem parketu

Slovenija | 20.07.2024, 10:27 Alen Salihović

V minulem tednu smo dobili novo-staro predsednico Evropske komisije in tudi evropskega parlamenta, ki se je sestal na ustanovni seji. Kaj pričakovati od njega in tudi od slovenskih politikov, smo vprašali političnega komentatorja Mirana Videtiča. V pogovoru nismo mogli mimo dogajanja v vladni koaliciji ter tudi opozicijskih strankah, predvsem v NSi in SLS.

Država je v mrtvem teku

Na vprašanje, s kakšno popotnico odhaja politika na dopust, je bil Videtič jasen: »Pravzaprav z nikakršno, torej nič drugače, kot se je to dogajalo lansko leto. V celem letu nekih vidnih rezultatov vlade ni, je pa velika sprememba v tem, da se je lansko leto javnosti precej obljubljalo, letos pa so šli še korak dlje. S svojimi provladnimi skupinami, med katere štejem tudi Štukljeve in nasplošno sindikate, podpisujejo dogovore, ki z zdravo pametjo nimajo nič. Podpisujejo dogovore izven svojega mandata, podpisujejo dikcije besednih zvez, kot so »usklajeni smo« oziroma »dogovorjeni smo,« »da se strinjamo,« in na koncu tudi napišejo, da je to neobvezujoče. Skratka, nič drugače, država je v mrtvem teku.«

Predčasne volitve malo verjetne

Videtič ocenjuje, da do predčasnih volitev ne bo prišlo, saj ima koalicija udobno večino na eni strani in dobro razdeljene »vrtičke« na drugi strani. »Levica zganja ideologijo, ki jo je ta vlada posvojila. Imajo celo vrsto razpisov za svoje ulične bojevnike oziroma nevladne organizacije. Na drugi strani imamo Gibanje Svoboda, ki jim ta ideološka plat Levice očitno paše, ukvarjajo se svojimi »biznisi,« in na tretji strani imamo SD, ki pa pravzaprav še vedno liže rane od vseh bojev znotraj koalicije. Osebno nisem optimist, kar se tiče prihodnosti, ne verjamem pa tudi, da bi luč sveta ugledale predčasne volitve,« je dejal.

Dogajanje v SLS in NSi Videtič primerjal s padanjem mask

Pri desnici pa gre po besedah Videtiča za nenavaden paradoks. Namesto da bi uživala sadove minulih evropskih volitev in izkoristila izgubljenost tako imenovane leve vlade, se je znašla v neki čudni zanki. »Tukaj je potrebno izvzeti SDS, ki lahko gre precej mirno na dopust. Volilni rezultati jim kažejo, da so obrali sadove trdega predvolilnega dela za evropske volitve in lahko precej v miru čakajo jesen. Kar pa ne velja za NSi in SLS in pa tudi če želite za Anžeta Logarja. Temu, kar se ta trenutek dogaja v SLS in posledično tudi v NSi, bi temu rekli, da so maske padle,« je dejal sogovornik in opisal nekatere težave, s katerimi se ti dve stranki soočata, med drugim tudi finančnega stanja SLS. Prav tako se je dotaknil morebitnega povezovanja teh dveh strank. »Mislim, da je interes Nove Slovenije, ker so na teh evropskih volitvah dobili neko zaušnico, ta, da na nek način s to potezo hitrega združevanja z SLS želijo zapreti prostor Petru Gregorčiču, če bi se odločil prevzeti SLS,« je povedal in še opozoril, da bo prostora v NSi za kadre SLS po združitvi zelo malo. O Gregorčiču za katerega upa, da bo stopil na samostojno politično pot pa še dodal, da je »nevesta z dobro doto«.

Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru.

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.