Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Neurje, dež (foto: Pixabay)
Neurje, dež | (foto: Pixabay)

Nevihte so minulo noč povzročile številne težave

Novice | 20.07.2024, 08:46 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Obilne padavine v petek zvečer in v noči na soboto so povzročile številne težave na območjih regijskih centrov za obveščanje Slovenj Gradec, Kranj, Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto in Brežice, skupno so zabeležili okrog 200 dogodkov.

Gasilci 79 prostovoljnih društev gasilskih enot in sedmih poklicnih gasilskih enot so zaradi meteornih voda morali prečrpavati vodo iz stanovanjskih, gospodarskih in drugih poslopij, so sporočili iz Centra za obveščanje RS.

V občini Dravograd je dež sprožil dva zemeljska plazova, eden je zaprl glavno cesto Radlje-Dravograd, drugi ogroža stanovanjsko hišo v naselju Bukovje. Hudournik je v Sv. Duhu v občini Dravograd odnesel most do kmetije, v občini Mozirje pa je odnesel cesto in poplavil stanovanjsko hišo.

Strele so poškodovale tri stanovanjske objekte, v enem primeru je ogenj poškodoval fasado in ostrešje stanovanjske hiše. Zaradi razmočenega terena so se podirala drevesa, ki so zapirala ceste, poškodovala hiše in osebna vozila, navajajo v centru za obveščanje.

Občine Solčava, Laško in Mozirje prizadelo hudo neurje

Občine Solčava, Laško in Mozirje je prizadelo hudo neurje. Kot je povedala solčavska županja Katarina Prelesnik, so v Logarski dolini reševali dva planinca, plaz pa je zasul cesto proti slapu Rinka v Logarski dolini. Težave so tudi zaradi številnih hudournikov.

Cesta proti slapu Rinka je od Logarskega kota naprej zaprta za promet, saj je na njej veliko kamenja.

Savinja je v Laškem sicer ostala v strugi, težave pa so povzročile meteorne vode, ki so zalile tamkajšnji dom starejših in Thermano Laško. Gasilci so morali črpati vodo, je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Laško Matej Špile.

Na Mozirskem je bilo po besedah župana Ivana Suhoveršnika sinoči najhuje v naselju Lepa Njiva, kjer je hudournik Ljubija zasul cesto, poplavljene pa so tudi tri hiše. Škoda je precejšnja, je ocenil.

Na Gorenjskem v nočnem neurju pomagali skavtom v Bohinju in Preddvoru

Neurje in močni nalivi so včeraj pozno zvečer na Gorenjskem povzročili kar nekaj težav. Poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je povedal, da je za njimi pestra noč, gasilci in pristojne službe pa so na delu in odpravljajo posledice.

Z bohinjskih gora so gorski reševalci pomagali skupini petih skavtov, ki je obtičala zaradi vremena. Podhlajene so oskrbeli, jih pospremili do terenskih vozil in prepeljali v dolino.

Iz tabora v vasi Kokra so medtem preddvorski gasilci na varno pospremili 47 skavtov in jih začasno namestili v hotel.

V vasi Kokra je narasel potok odnesel most in poplavil več objektov. Meteorna voda je zalila kleti treh objektov v Cerkljah na Gorenjskem. Gasilci pa so posredovali tudi v Stari Fužini v Bohinju, kjer je zaradi urada strele zagorela stanovanjska hiša.

Na Koroškem največ težav zaradi neurja v občinah Muta in Dravograd

Nočni močni nalivi in nevihte so na Koroškem največ težav povzročili v občinah Dravograd in Muta, nekaj tudi drugod v regiji. S pomočjo gasilcev in ostalih služb so bile razmere obvladljive, je za STA ocenil regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Zasutih in neprevoznih je nekaj lokalnih cest.

Ponoči je zemeljski plaz zaprl tudi promet na glavni cesti Dravograd-Radlje ob Dravi v naselju Vrata, cesta je zdaj odprta izmenično enosmerno, je za STA povedal župan Občine Dravograd Anton Preksavec.

V dravograjski občini je bilo v nočnem neurju največ težav zaradi naraslih hudournikov in zasutih lokalnih cest, voda je zalila kleti več objektov, nekaj dreves je bilo podrtih.

Na terenu so bile ekipe gasilskih društev, pogodbeni izvajalci in delavci komunalnega podjetja, ki so ponoči deloma sanirali razmere, danes pa z odstranjevanjem posledic neurja nadaljujejo, je povedal Preksavec.

Potem ko so jo pred enim mesecem prvič odprli za ves promet po ujmi avgusta lani, je ponovno zaprta lokalna cesta Dravograd-Trbonje, a župan ocenjuje, da bi lahko delavcem podjetja Voc Celje prevoznost, vsaj polovično, uspelo vzpostaviti še danes.

Neurje z obilnimi padavinami je ponoči zajelo tudi območje Občine Muta. Voda in plazovi so poškodovali prometno infrastrukturo, na več lokacijah so bile zalite kleti in ogroženi objekti, je na družbenem omrežju objavila Občina Muta.

Na območju Mestne občine Slovenj Gradec je voda v Podgorju zalila dve kleti, zabeležili pa so tudi en udar strele na območju Gmajne, a škoda za zdaj ni znana, so za STA povedali na občini.

Novice, Slovenija
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.