Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
MIVA (foto: Izidor Šček)
MIVA | (foto: Izidor Šček)

Obhajamo Krištofovo nedeljo. Misijonarji prosijo za avtomobile, motor in invalidski voziček

Slovenija | 21.07.2024, 10:25 Alen Salihović

Tretjo nedeljo v juliju že tradicionalno, od leta 1987, imenujemo Krištofova nedelja. Danes so tako po slovenskih župnijah potekali blagoslovi avtomobilov, koles in drugih vozil. Ta dan MIVA Slovenija tudi zbira darove, s katerimi pomaga pri nakupu vozil slovenskim in tujim misijonarjem po svetu.

Krištofovo ime označuje tistega, ki nosi Kristusa. Po legendi, ki pravi, da je čez reko nosil otroka oz. Kristusa, so si ga izbrali za svojega zavetnika čolnarji in nosači, romarji in drugi popotniki. V novejšem času je postal zavetnik avtomobilistov, ki v zahvalo za srečno prevožene kilometre darujejo za vozila v misijonih.

Avto danes rešuje življenja, pa tudi motor je koristen

Zanj prosijo patri Spiritani v Senegalu, s katerimi je povezana nekdanja misijonarka s. Polona Švigelj. Škof v Turčiji, p. Martin Kmetec prosi za avto za skupnost Karsiyaka, kjer je pred leti tudi sam deloval. Janez Krmelj deluje na Madagaskarju, kjer je pod okriljem skupnosti Akamasoa postavil nov misijon Ampitafa. Misijon ima svojo šolo, cerkev, dispanzer in porodnišnico. Potrebuje terensko vozilo Toyote Landcruiser, ker so zaradi blata, prahu in vode primernejši, a jih na Madagaskarju ni moč več kupiti niti naročiti.

Prošnje prihajajo še iz Benina, Zambije in Kazahstana. Iz Albanije pa s. Vida Gerkman prosi za električni invalidski voziček za dva brata, ki imata mišično distrofijo. Potreb je več kot dovolj, a za odprta srca je vse mogoče.

Če vas danes ne bo pri maši v Sloveniji, lahko dar nakažete neposredno na Misijonsko središče. 

Slovenija, Svet, Duhovnost
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.