Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik
Genfest v Budimpešti leta 2012 (foto: So�s Lajos)
Genfest v Budimpešti leta 2012 | (foto: So�s Lajos)

Mladi z vsega sveta v teh dneh na Genfestu v Braziliji

Novice | 20.07.2024, 00:20 Marjana Debevec

V Aaparecidi v Braziliji ta konec tedna poteka osrednji del dvotedenskega festivala mladih Genfest, ki se ga udeležuje 3500 mladih z vsega sveta, tudi šest iz Slovenije. Gre za dogodek, ki ga vsakih šest let pripravijo mladi iz Gibanja fokolarov. Zadnji je potekal na Filipinih, pred njim pa na Madžarskem. Tokratni Genfest ima naslov: Skupaj poskrbeti za drugega, v ospredju pa so predvsem dejavnosti za pomoč ljudem z obrobja družbe. Hkrati s tem svetovnim dogodkom poteka še 44 lokalnim srečanj mladih; nam najbližji se odvija v Budimpešti.

Prvi Genfest je potekal leta 1974 v Rimu. Od takrat ga Mladi za zedinjen svet pripravljajo vsakih nekaj let, v želji, da se srečajo in pričujejo o tem, da je lepši svet mogoč in da želijo sami prispevati k njegovi izgradnji. Oblike in načini so se skozi leta spreminjali, vedno pa gre za svetovni dogodek.

Mladi roko ponudili ranljivim skupinam

Tokrat so ga začeli 12. julija in sicer po različnih območjih Latinske Amerike, tako da so se vključili v 27 raznovrstnih socialnih dejavnosti za pomoč ranljivim skupinam ljudi, kot so starejši, otroci, narkomani in brezdomci.

»Namen te faze je, da se mladi soočijo s socialno raznolikostjo in izkusijo prostovoljstvo, kar sta konkretna načina, kako skrbeti za življenje okrog nas in biti pozorni na okolje,« je za naš radio pojasnila Teja Gale, ki je skupaj z drugimi dekleti iz Slovenije v preteklih dneh sodelovala v skupnosti An Spas.

Genfest v Aparecidi
Genfest v Aparecidi © Rebeka Krt
Tri Slovenke, Teja prva z desne
Tri Slovenke, Teja prva z desne © osebni arhiv

Šola, kjer so delovale tudi Slovenke
Šola, kjer so delovale tudi Slovenke © osebni arhiv

»Tu imajo šolo s 140 učenci iz revnih predelov mesta. Obiskali smo tudi prebivalce mesta in jim malo očistili okolico. V dopoldanskem času smo se igrali z otroki, v popoldanskem času pa smo odšli na ogled mesta in se družili z drugimi prostovoljci. Zadnji dan pa smo skupaj z otroki z risbami okrasili vhod v šolo.«

Mladi so se ob dopoldnevih družili z otroki iz revnih družin
Mladi so se ob dopoldnevih družili z otroki iz revnih družin © osebni arhiv

Festivalsko dogajanje v Aparecidi

Druga skupina mladih je medtem skupaj z glasbeno skupino Gen Verde pripravljala festivalski večer, kateremu bodo vsi udeleženci Genfesta nocoj lahko prisluhnili.

Kot rečeno ta konec tedna namreč v Aparecidi poteka osrednje dogajanje, na katerem so se zbrali mladi, ki so v preteklih dneh opravljali različne prostovoljske dejavnosti. Na programu imajo številna pričevanja, o tem, katere poti so ubrali za izgradnjo bolj zedinjenega sveta.

Slovenke ob prihodu v Brazilijo
Slovenke ob prihodu v Brazilijo © osebni arhiv

Osrednji dogodek bo jutrišnja ekumenska molitev za mir in nato sveta maša v znani romarski cerkvi v Aparecidi. Sledil bo še koncert skupine Gen Verde na mestnem trgu in nato začetek tretje faze Genfesta, ki bo do srede vključeval različne okrogle mize, pogovore in delavnice.

V Aparecidi so 17. julija postavili prvo medversko kocko miru
V Aparecidi so 17. julija postavili prvo medversko kocko miru © osebni arhiv

Vsako leto bo 17. julija v mestu Aparecida dan miru
Vsako leto bo 17. julija v mestu Aparecida dan miru © osebni arhiv

Različne dejavnosti na Genfestu
Različne dejavnosti na Genfestu © Genfest

Novice
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv) Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv)

Dr. Katarina Habe: Ko dajem, celim.

Vsakodnevno ustvarjanje dobrega za ta svet je velika moč, ki jo imamo. Če ves čas razmišljamo, kaj bo jutri, smo res lahko v stresu. Zanimalo nas je, kako lahko postanemo najboljša različica sebe ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...