Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež na oratoriju otrok vatikanskih uslužbencev (foto: Simone Risoluti)
Papež na oratoriju otrok vatikanskih uslužbencev | (foto: Simone Risoluti)

Papež na oratoriju

Svet | 19.07.2024, 10:18 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj obiskal otroke vatikanskih uslužbencev, ki se udeležujejo oratorija v Vatikanu. Letos poteka v športnih prostorih centra Svetega Jožefa, ki so ga odprli junija, na temo Potepuški vitezi. Na vprašanje enega od otrok, kdo so bili njegovi vitezi, ko je bil majhen, je papež odgovoril, da so bili to starši. Ob tem je z njimi delil nekaj spominov na otroštvo v Argentini in poletja, ki jih je preživljal s starimi starši. Otroke je v pogovoru še spodbudil, naj si prizadevajo za mir in naj nikoli ne gredo spat z duhom vojne.

Prihod papeža
Po poročanju Vatican News je bil tokrat scenarij drugačen v primerjavi s preteklimi srečanji, ki so bila vedno v dvorani Pavla VI. Tokrat je bilo to športno igrišče novega centra Svetega Jožefa, blizu fontane Barcaccia, ki so ga slovesno odprli junija po zaslugi velikodušnosti nekaterih dobrotnikov, ki jih je papež sprejel zgodaj zjutraj v Domu sv. Marte, da bi jim izrazil hvaležnost. Papež Frančišek je prišel do igrišča z znanim belim fiatom 500 L, medtem ko so otroci nadaljevali z igro padela, kart ali skokov v bazen. Glasbena himna »Poletje otrok« in glasen aplavz sta naznanila prihod papeža, ki sta ga sprejela kardinal Fernando Vérgez Alzaga in sestra Raffaella Petrini, oziroma predsednik in generalna tajnica Governatorata Države mesta Vatikan.

Bazen na vatikanskem oratoriju
Bazen na vatikanskem oratoriju © Simone Risoluti

»Pazite na otroke«
Pozdravi in ​​stiski rok, najboljše želje dekletu, ki je pred kratkim dobilo otroka, nato pa se je papež preselil v pagodo, kjer se je na kratko srečal z osebjem Poletnega centra. Gre za nekdanje otroke, ki so postali mladostniki in odrasli in so zdaj v službi te realnosti: »Hvala vam, ki dajete to pomoč. Nekateri ste bili najprej otroci, zdaj pa sodelavci in pomagate pri tem,« je dejal papež Frančišek. »Lepa služba«, zaradi katere »rasteš«, je dodal in priporočil: »Pazite na otroke«.

Papež na vatikanskem oratoriju
Papež na vatikanskem oratoriju © Simone Risoluti

Pomen družine
Naslednja postaja je bilo zeleno igrišče, kjer so vsi otroci sedeli in čakali na papeža ter mahali s tablami z napisi »Hvala«. Pet izmed njih je papežu Frančišku postavilo vprašanja. Prvo je postavil mali Paolo: »Kdo so bili vaši vitezi, ko ste bili majhni?«. Mali Paolo je namreč izhajal iz letošnje teme »Potepuški vitezi«. Sveti oče mu je tako odgovoril: »Starši«. Papež je navedel nekaj spominov na svoje otroštvo v Argentini, ko so bili on in njegovi štirje bratje in sestre skupaj za mizo z »mamo in očetom, ki sta nas učila stvari«. »Starši, družina nam pomaga rasti«, je dejal papež in kot vedno spomnil na pomen starih staršev: »Oni so zelo dobri!«.

Poletje pri starih starših v Argentini
Še vedno glede starih staršev, spodbujen z Matildinim vprašanjem, se je papež Frančišek spominjal poletij, ki jih je preživel z »abuelos« (starimi starši), deloma očetovimi, deloma materinimi. To so bili veseli trenutki, kot vedno, ko si v njihovi družbi. »Pogovorite se s svojimi starimi starši,« je vztrajal papež, »kaj menite o starih starših? Ti, povej mi,« je vprašal in se obrnil k skupini. »Prinašajo veselje,« je zavpila deklica v prvi vrsti. »Stari starši nam pomagajo najti pot,« je zatrdil drugi. »Bravo, vi morate biti vedno blizu svojih starih staršev, velja?«

Papež na oratoriju v Vatikanu
Papež na oratoriju v Vatikanu © Simone Risoluti

Nikoli duh vojne, vedno mir
Sledilo je še eno papeževo priporočilo: »Delajte za mir«. »Vzpostaviti mir je najlepša stvar v življenju in naučiti se moramo doma vzpostaviti mir, ko se prepiramo, z brati, ko smo jezni«. »Nikoli ne pojdi spat, ne da bi se pomiril!« je vzkliknil papež Frančišek, zaradi česar so otroci trikrat v zboru ponovili ta stavek. »Nikoli ne pojdi spat z duhom vojne«. In to velja za vse: »Tudi za starše, ko se prepirajo«.

Z veseljem se pripravljajte na jubilej
Nazadnje je med vprašanji in odgovori sledilo vprašanje Michele o jubileju 2025: »Kako se lahko mi mladi pripravimo na jubilej?« »Jubilej izhaja iz besede jubilo in jubilo je veselje«, je odgovoril papež. Zato se moramo »vedno pripravljati z veseljem«, ki pa je drugačno od tistega na »zabavah«, ki ni vedno »v redu«.

Papež na vatikanskem oratoriju
Papež na vatikanskem oratoriju © Simone Risoluti

Molitve, baloni, pozdrav
Za zaključek je deklica Alice prebrala pismo v imenu celotne skupnosti »Poletje otrok«, ki ga je opredelila kot »Čudovito izkušnjo«. Srečanje se je zaključilo z molitvijo, nato pa so izpustili balone iz naravnega kavčuka različnih barv, vključno z belim za papeža, z enakim napisom kot je bil na transparentu za papeževim hrbtom: »Tebi, draga deklica in dragi deček: dragocen si v Božjih očeh«. Gre za simbolično dejanje, da bi papeževe besede dosegle čim več ljudi, so pojasnili organizatorji. Njim in vsem otrokom še enkrat zahvalil papež Frančišek: »Hvala za duh veselja, ki ga imate«.

Svet
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.