Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Bivsi predsednik ZDA Donald Trump je prezivel poskus atentata, potem ko so na njegovem politicnem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji odjeknili streli. Trump je govoril na zborovanju privrzencev, nakar sta odjeknila najmanj dva strela. Trump se je takoj prijel za desno uho, kamere pa so pokazale, da pri usesu krvavi. (foto: STA)
Bivsi predsednik ZDA Donald Trump je prezivel poskus atentata, potem ko so na njegovem politicnem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji odjeknili streli. Trump je govoril na zborovanju privrzencev, nakar sta odjeknila najmanj dva strela. Trump se je takoj prijel za desno uho, kamere pa so pokazale, da pri usesu krvavi. | (foto: STA)

Napad na Donalda Trumpa: Politično nasilje nima mesta v demokraciji!

Novice | 14.07.2024, 10:20 Marjana Debevec

Nekdanji predsednik ZDA in predsedniški kandidat republikancev Donald Trump je preživel poskus atentata, potem ko so na njegovem političnem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji odjeknili streli. V incidentu je umrl eden od udeležencev zborovanja, dve sta bili huje ranjeni. Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je potrdil, da je šlo pri sobotnem napadu za poskus atentata. Napadalec je bil 20-letni Thomas Matthew Crooks iz Pensilvanije. Šlo naj bi za osamljenega strelca.

Odziv Trumpa in Bidna

Trump se je oglasil kmalu po napadu in dejal, da je neverjetno, da se lahko kaj takega zgodi v ZDA. »O strelcu, ki je mrtev, ni nič znanega. Ustreljen sem bil z nabojem, ki je prebil zgornji del mojega desnega ušesa.

Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe, ker sem slišal šum, strele in takoj občutil naboj skozi kožo. Bilo je veliko krvi in sem se zavedel, kaj se dogaja. Bog blagoslovi Ameriko,« je sporočil.

»Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe, ker sem slišal šum, strele in takoj občutil naboj skozi kožo.«

Ameriški predsednik in Trumpov tekmec na novembrskih predsedniških volitvah Joe Biden je nemudoma ostro obsodil napad in ga označil za bolnega. »Ne smemo dovoliti, da se to dogaja. Ne smemo biti takšni. Takšno politično nasilje v ZDA je nezaslišano in ga morajo vsi obsoditi,« je dejal v nagovoru Američanom.

Kako so se odzvali ameriški škofje?

Po streljanju na shodu v Pensilvaniji, ki ga obravnavajo kot poskus atentata na nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, najvišji ameriški katoliški voditelji odločno obsojajo politično motivirano nasilje.

»Skupaj z brati škofi obsojamo politično nasilje in molimo za predsednika Trumpa ter za tiste, ki so bili ubiti ali ranjeni,« je v izjavi poudaril vojaški vikar nadškof Timothy Broglio, ki je tudi predsednik Ameriške škofovske konference.

»Molimo tudi za našo državo in za konec političnega nasilja, ki nikoli ni rešitev za politična nesoglasja. Vse ljudi dobre volje prosimo, naj se nam pridružijo pri molitvi za mir v naši državi. Marija, Mati Božja in zavetnica obeh Amerik, moli za nas,« je dejal Broglio.

Na shodu Trumpove kampanje v Butlerju v Pensilvaniji je odjeknila vrsta strelov, pri čemer je bil skupaj z domnevnim strelcem mrtev vsaj en udeleženec, medtem ko sta bili po izjavi tajne službe še dve osebi huje ranjeni.

 

 

»Skupaj z brati škofi obsojamo politično nasilje in molimo za predsednika Trumpa ter za tiste, ki so bili ubiti ali ranjeni.«

Oba poškodovana so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Pittsburghu, kjer naj bi bila še vedno v kritičnem stanju.

Trump je na družbenih omrežjih objavil zapis, da je bil ustreljen v zgornji del desnega ušesa, fotografije pa so prikazovale nekdanjega predsednika s krvavim obrazom, ki je obkrožen z varnostnim osebjem pozdravljal z dvignjeno pestjo. Nekdanjega predsednika so z odra pospremili agenti tajne službe, kmalu zatem pa je njegovo letalo odletelo iz Pittsburgha.

Po sobotnem streljanju je bostonski kardinal Sean O'Malley, eden od devetih svetovalcev papeža Frančiška, prav tako obsodil incident in ga povezal s širšo problematiko nasilja z orožjem v državi.

»To se mora končati.«

»Naš narod je bil danes znova priča smrtonosnemu in tragičnemu streljanju,« je v izjavi poudaril O'Malley. »Pridružujemo se molitvi za okrevanje nekdanjega predsednika Trumpa, ki je bil danes ranjen. Molimo tudi za družine ubitih in ranjenih. Zahvaljujemo se tajni službi in prvim posredovalcem, ki so tako hitro ukrepali,« je še dodal.

Obenem pa je kardinal O'Malley zatrdil, da se morajo kot narod spopasti z nenehnim nasiljem, ki je prepogosto postalo norma. »To se mora končati,« je dejal in pozval k iskanju mirnih načinov za reševanje nesoglasij. »Naj Gospod blagoslovi našo državo in vse, ki si prizadevajo za pravično in mirno družbo.«

Von der Leyen, Guterres, Orban, Meloni

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na omrežju X zapisala, da je globoko pretresena zaradi streljanja na Trumpa med njegovo kampanjo. Zaželela mu je hitro okrevanje in izrazila sožalje družini žrtve. »Politično nasilje nima mesta v demokraciji,« je še zapisala von der Leyen.

Poskus atentata je obsodil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki Trumpu želi hitro okrevanje.

Madžarski predsednik Viktor Orban, ki velja za velikega Trumpovega zaveznika, je omenil temne čase in dejal, da misli na Trumpa in da moli zanj. Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem izrazila upanje, da bo v volilni kampanji v prihodnjih mesecih dialog premagal sovraštvo ter zaželela Trumpu hitro okrevanje.

»Politično nasilje nima mesta v demokraciji.«

Slovenski politiki

Nasilje je obsodil tudi slovenski politični vrh. Predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrstvo za zunanje in evropske zadeve sta danes izrazila šok ob sobotnem poskusu atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Poudarili so, da je nasilje v kakršnikoli obliki nesprejemljivo.

Predsednik SDS-a Janez Janša je na omrežju X zapisal: "Molimo za predsednika Trumpa in za celoten ameriški narod.«

Prvi napad na kakšnega ameriškega predsednika po letu 1981

Poskus atentata na Trumpa je prvi poskus atentata na ameriškega predsednika po letu 1981, ko je John Hickley v Washingtonu skušal ustreliti Ronalda Reagana.

Zadnji uspešen atentat na ameriškega predsednika se je zgodil 1963, ko je bil v Dallasu ubit demokrat John F. Kennedy. Njegov brat Robert Kennedy je bil ustreljen leta 1968 med predsedniško kampanjo.

Jutri republikanci začenjajo nacionalno konvencijo

Ameriški republikanci bodo kljub včerajšnjem poskusu atentata na predsedniškega kandidata Donalda Trumpa izvedli nacionalno konvencijo v Milwaukeeju, ki bo potekala od jutri do četrtka. 78-letnega Trumpa bodo v četrtek republikanci v skladu z načrti že tretjič od leta 2016 potrdili za predsedniškega kandidata.

Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.