Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška v Mariboru (foto: FB Škofijska gimnazija AMS Maribor - ŠGAMS)
Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška v Mariboru | (foto: FB Škofijska gimnazija AMS Maribor - ŠGAMS)

Katoliške gimnazije imajo letos kar 23 zlatih maturantov

Slovenija | 12.07.2024, 14:32 Alen Salihović

Vse štiri katoliške gimnazije so zadovoljne z letošnjimi maturitetnimi uspehi, saj imajo kar 23 zlatih maturantov. Štirim je do tega priznanja zmanjkala le po ena točka. A čeprav je ocena pomemben pokazatelj, pa je za ravnatelje vsaka maturantka in maturant zgodba zase, ki ni nikoli označena s številko. S pozornostjo in veseljem občudujejo vzgojni njihov napredek, ki daje upanje za boljšo prihodnost.

Maturo je letos opravljalo 337 dijakov. V Gimnaziji Želimlje so zrelostni izpit tudi letos uspešno opravili prav vsi dijaki, ki so se pred štirimi leti vpisali brez omejitev. V povprečju so dosegli 22,87 točke. Šest dijakov si je z izjemnim uspehom pridobilo naziv zlatih maturantov. Po besedah ravnatelja Petra Polca pa ne štejejo le ocene: »Zelo pomembno je tudi bogastvo, ki so ga v teh letih pridobili pa ne samo oni ampak tudi naša ustanova. Namreč, ta generacija je bila zelo ustvarjalna, znali so priskočiti na pomoč, tudi drug drugemu.«


Na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru je letos v celoti prvič opravljalo maturo 70 dijakov, od tega je bilo 96 odtotkov uspešnih. Povprečno število doseženih točk je bilo 19,8 točke, kar je kot lansko leto. Zlati maturanti so postali trije njihovi dijaki. Ravnatelj Samo Repolusk: »Ta podatek je za nas še posebej zgovoren in dragocen iz razloga, ker je to generacija, pri kateri nismo imeli omejitve. Če te podatke statistične tudi preračunavamo glede na dijake, ki jih imamo na delež dijakov, potem se lahko primerjamo s tistimi šolami, ki vlagajo veliko truda in nam tudi na tem področju zelo uspeva.«


Poglejmo zdaj Škofijsko gimnazijo Vipava, kjer je maturo opravilo 55 od 57 kandidatov in imajo 96,5-odstotni uspeh. Uspešni so bili tudi štirje, ki so maturo opravljali ponovno, je povedal ravnatelj Vladimir Anžel. »Gre za generacijo, ki ni imela omejitve pri vpisu tako, da smo še toliko bolj zadovoljni,« je povedal. Dijaki, ki so maturo opravili, so v povprečju dosegli 21,8 točke in s tem za desetinko izboljšali rezultat lanske generacije.

Poglejte novico na spletni strani Gimnazije Vipava.

Ostane še Škofijska klasična gimnazija v Ljubljani, kjer je maturo opravljalo 139 kandidatov. Uspešno jo je opravilo 138 maturantov, kar pomeni, da je letošnji uspeh 99,3-odstotni. Dijaki so povprečno dosegli 22,65 točke. Ravnatelj škofijske klasične gimnazije sv. Stanislava Rihard Režek v središče uspeha postavlja dobre odnose: »Zagotovo odnos. To, da je vzgoja pred izobraževanjem, da skrbimo za to, da vzgajamo pokončne, radožive, prijazne mlade, ki bodo soustvarjali in delali družbo prijaznejšo in lepšo za vse nas.« Poleg vsega tega se veselijo še najboljšega rezultata v Sloveniji, saj je Filip Jeseničnik pri biologiji dosegel 99-odstotni uspeh na slovenski ravni.

Sklenimo z mislijo bl. Slomška: »Sreča ali nesreča prihodnjih dni v vaših rokah leži. Kakor boste otroke vzredili, take čase, slabe ali dobre, bomo imeli.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.