Papež prihaja na osrednji trg v Trstu (foto: Vatican News)
Papež prihaja na osrednji trg v Trstu | (foto: Vatican News)

Ali je 50. Socialni teden, ki se ga je v Trstu udeležil tudi papež Frančišek dosegel namen?

Slovenija | 11.07.2024, 07:46 Alen Salihović

Med delegati na 50. Socialnem tednu v Trstu je bil v imenu Slovenske prosvete tudi, predsednik slednje Tomaž Simčič, ki je izjemno aktiven v javnem življenju slovenske manjšine v Italiji ter v svetu laiških združenj v sklopu tržaške škofije. Za naš radio je spregovoril o Socialnem tednu in obisku papeža Frančiška v Trstu.

Simčič je ocenil 50. Socialni teden kot zanimivo in enkratno izkušnjo, saj je bil to množičen dogodek z različnimi ljudmi in izkušnjami ter priložnostjo za pogovor o participaciji v javnem življenju. Ugotovitev je, da je demokracija v krizi zaradi upada participacije, kar se odraža v nizki volilni udeležbi po Evropi. Razprave v delovnih skupinah so se osredotočale na obnovitev zanimanja za sodelovanje v družbi ter iskanje vzrokov za krizo demokracije, kot je individualizem in pomanjkanje skrbi za skupno dobro, je povzel.

Po njegovih besedah je papež s svojo prisotnostjo in nagovori vzbudil spoštovanje in navdušenje ter s svojo možnostjo za šalo razbremenil resno vzdušje. Njegov obisk je bil kratek, a je pustil trajen vtis na vse udeležence, ki so se občutili počaščene zaradi njegove prisotnosti, je dejal in posebej spomnil na prisotnost slovenskega jezika pri sveti maši.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...