Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež prihaja na osrednji trg v Trstu (foto: Vatican News)
Papež prihaja na osrednji trg v Trstu | (foto: Vatican News)

Ali je 50. Socialni teden, ki se ga je v Trstu udeležil tudi papež Frančišek dosegel namen?

Slovenija | 11.07.2024, 07:46 Alen Salihović

Med delegati na 50. Socialnem tednu v Trstu je bil v imenu Slovenske prosvete tudi, predsednik slednje Tomaž Simčič, ki je izjemno aktiven v javnem življenju slovenske manjšine v Italiji ter v svetu laiških združenj v sklopu tržaške škofije. Za naš radio je spregovoril o Socialnem tednu in obisku papeža Frančiška v Trstu.

Simčič je ocenil 50. Socialni teden kot zanimivo in enkratno izkušnjo, saj je bil to množičen dogodek z različnimi ljudmi in izkušnjami ter priložnostjo za pogovor o participaciji v javnem življenju. Ugotovitev je, da je demokracija v krizi zaradi upada participacije, kar se odraža v nizki volilni udeležbi po Evropi. Razprave v delovnih skupinah so se osredotočale na obnovitev zanimanja za sodelovanje v družbi ter iskanje vzrokov za krizo demokracije, kot je individualizem in pomanjkanje skrbi za skupno dobro, je povzel.

Po njegovih besedah je papež s svojo prisotnostjo in nagovori vzbudil spoštovanje in navdušenje ter s svojo možnostjo za šalo razbremenil resno vzdušje. Njegov obisk je bil kratek, a je pustil trajen vtis na vse udeležence, ki so se občutili počaščene zaradi njegove prisotnosti, je dejal in posebej spomnil na prisotnost slovenskega jezika pri sveti maši.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.