Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Državne kmečke igre 2024 (foto: Ana Mlakar in Lara Gerbec)
Državne kmečke igre 2024 | (foto: Ana Mlakar in Lara Gerbec)

Poleg košnje in grabljenja še pobiranje sosedovega krompirja in rabutanje

Slovenija | 08.07.2024, 08:12 Rok Mihevc

Prva sobota v juliju je pri podeželski mladini rezervirana za državne kmečke igre. Letos že 38. Gre za največji dogodek Zveze slovenske podeželske mladine skupaj z društvom, ki je v prehodnem letu osvojil naziv državnega prvaka.

Igre povezujejo mlade, ki čutijo pripadnost do slovenskega podeželja

To so bili lani mladi iz Društva podeželske mladine Šentjur, zato so se letošnje igre odvile na Hotunjah pri Ponikvi v celjski regiji. Kot so zapisali v zvezi, je namen dogodka spoznavanje, druženje in zabava ob ohranjanju tradicionalnih kmečkih opravil – košnja in grabljenje. Povezujejo mlade, ki čutijo pripadnost do slovenskega podeželja.

Državne kmečke igre 2024
Državne kmečke igre 2024 © Ana Mlakar in Lara Gerbec

Okrogla strokovna miza

Letošnje državne kmečke igre so imele tudi strokovno noto, saj je potekala tudi okrogla miza "Kdo bo v prihodnje kmetoval na državnih kmetijskih zemljiščih?". Na njej so sodelovali: Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Stanko Oblak iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, Andraž Podpečan iz Zveze slovenske podeželske mladine, mlada kmeta Primož Pevec in Marko Smole ter doc. dr. Matjaž Glavan iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je tudi nekdanji predsednik ZSPM. Na ministrstvu za kmetijstvo so svoje sodelovanje odpovedali v zadnjih dneh.

Mladi iz Društva podeželske mladine Šentjur
Mladi iz Društva podeželske mladine Šentjur © Ana Mlakar in Lara Gerbec

Pobiranje sosedovega krompirja in rabutanje jabolk

Na dogodku je sodelovalo 25 ekip, dve sta bili mednarodni. Spretnostne igre, v katerih so tekmovali mladi podeželani, so bile že tradicionalno košnja in grabljenje, ostale spretnostne igre pa so inovativno vpeli v lokalno okolje člani DPM Šentjur z izborom iger: Pobiranje sosedovega krompirja in Rabutanje jabolk ter igro presenečenja: Ne zbudi petelina.

S svojim trudom, spretnostjo in natančnostjo so sodnike prepričali ponovno člani Društva podeželske mladine Šentjur in tako postali zmagovalci že drugič zapored, tokrat 38. državnih kmečkih iger, so zapisali v Zvezi podeželske mladine. Z minuto molka so se poklonili nedavno pokojnemu mlademu podeželanu Blažu Novaku iz Društva podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici.

Slovenija
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.