Meta PotočnikMeta Potočnik
Podpisniki stavkovnega sporazuma so bili danes zadovoljni (foto: ARO)
Podpisniki stavkovnega sporazuma so bili danes zadovoljni | (foto: ARO)

Upravne enote nehale stavkati

| 05.07.2024, 14:57 Tanja Dominko

Po skoraj štirih mesecih se stavka upravnih enot končuje, za podpis stavkovnega sporazuma se je odločilo 90 odstotkov zaposlenih. V ponedeljek bodo vrata normalno odprta, a zaradi velikega pripada zadev svetujejo, naj kak dan počakamo.

Bil je že čas, da se stavkovni sporazum podpiše, je dejal eden od podpisnikov, predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk in pojasnil, da so pogajanja potekala tudi danes, kar dve uri so sedeli preden so dokument, ki prinaša konec stavke, podpisali. Vzdušje ni bilo ravno prijetno, a zdaj je vesel, da so dokument podpisali in da se stavka konča. "To je bilo že skoraj nujno, pa tudi vladna stran je ponudila neko začasno rešitev, ki smo jo sprejeli."
Dogovor prinaša pomembne izboljšave za zaposlene na upravnih enotah, saj zajema ukrepe za zaposlene na izhodiščnih delovnih mestih v posameznih tarifnih skupinah ter pri zaposlenih, ki sodelujejo pri zmanjševanju zaostankov upravnih zadev na upravnih enotah. Sporazum prav tako določa, da je stavka na upravnih enotah, ki je potekala od 13. marca, plačana.

Minister za javno upravo Franc Props
Minister za javno upravo Franc Props © ARO
Stavkovni sporazum je v imenu vlade podpisal minister za javno upravo Franc Props in dejal. "Zadovoljen sem, da smo prišli do dogovora, največjo hvaležnost ali priznanje lahko izrazim pogajalcem na obeh straneh, da smo uspeli pripeljati vsebino sporazuma do te točke, da je stavka zaključena. Zdaj bomo lahko v največji možni meri zagotovili normalne delovne procese."

Sporazum je podpisal tudi predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragan Stanković. "Na tem mestu bi se želel opravičiti vsem uporabnikom storitev zaradi vseh nevšečnosti, to ni bila stavka niti proti njim niti proti načelnikom upravnih enot, stavka je bila poskus, da bi se materialni položaj zaposlenih izboljšal." 

Po podpisu sporazuma bosta začeli delovati dve delovni skupini, prva bo pripravila merila za izplačevanje povečanega obsega dela, druga pa bo pripravljala predlog za optimalnejše poslovanje upravnih enot. Učinki prve bi se lahko pokazali že kmalu, kar bo pokazatelj, ali se sporazum uresničuje ali ne. Stankovič upa, da bo stavka koristi prinesla tudi uporabnikom, tako fizičnim osebam kot gospodarskim subjektom. Je pa Verk dodal še, da stavka ni pomenila kritike sedanji vladi, saj v zadnjih 12-ih letih ni bilo vlade, ki bi se s tem problemom začela ukvarjati.

Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec) Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec)

Ko se ti sesuje svet...

Razveza, ločitev, razhod, zapuščenost so ene najbolj bočeih travm, ki lahko doletijo človeka. Ločeni so bili pogosto v Cerkvi odrinjeni na rob, saj jim nismo znali prisluhniti in sprejeti ...

Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay) Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay)

Kaj bo odločilo ameriške volitve?

V Združenih državah Amerike bodo čez mesec dni volili predsednika države. V boju za omenjeni položaj sta nekdanji predsednik in republikanski kandidat Donald Trump ter aktualna podpredsednica in ...

Karel Smolle (photo: NSKS) Karel Smolle (photo: NSKS)

Karel Smolle: Proti delu ni zelišča

Koroški Slovenec Karel Smolle, pravnik in politik, je septembra dopolnil osemdeset let, a je še vedno dejaven, razpret med avstrijsko Koroško in Dunajem. Kar dvakrat je bil izvoljen v avstrijski ...