Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Udeleženci socialnega tedna (foto: Uradna spletna stran)
Udeleženci socialnega tedna | (foto: Uradna spletna stran)

Kristjani smo odgovorni za razvoj demokracije

Novice | 05.07.2024, 10:51 Marjana Debevec

Papež Frančišek v nedeljo prihaja v našo bližino. Ob sklepu 50. italijanskega socialnega tedna bo namreč obiskal Trst. Najprej se bo srečal z udeleženci omenjenega dogodka, potem pa daroval mašo na trgu enotnosti, ki se je bodo udeležili tudi slovenski škofje.

Svete maše na trgu enotnosti v Trstu se bodo na povabilo tržaške škofije udeležili predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, celjski škof Maksimilijan Matjaž, soboški škof Peter Štumpf, koprski škof Jurij Bizjak ter oba ljubljanska pomožna škofa Anton Jamnik in Franc Šuštar.

Škof Andrej Saje je za naš radio poudaril, da je papežev obisk Trsta še posebej pomenljiv, ker gre za stičišče romanske, slovanske in germanske kulture.

Škof Andrej Saje pri papežu Frančišku
Škof Andrej Saje pri papežu Frančišku © SŠK

Cerkev naj spregovori o odprtih vprašanjih

»Smo v času razraščanja populizmov in ekstremizmov, v bližini divjajo vojne, priča smo množičnim migracijam, razvrednotenju človekovega dostojanstva; izziv je tudi varovanje okolja. Pomembno je, da kot Cerkev spregovorimo o vseh odprtih vprašanjih in da demokracijo gradimo na temelju pravičnosti, resnice, solidarnosti in sodelovanja vseh družbenih deležnikov.«

S svojim obiskom bo papež po besedah škofa Andreja Sajeta dal priznanje vsem, ki si prizadevajo za gradnjo boljšega sveta.

Država je zadeva vseh ljudi, tudi katoličanov

Demokracija je tudi osrednja nit tokratnega jubilejnega socialnega tedna v Italiji. »S socialnimi dnevi želi Cerkev v Italiji okrepiti zavest soodgovornosti pri oblikovanju družbe in graditvi demokracije, kjer imajo katoličani kot državljani Italije in Evrope še posebno mesto in soodgovornost.

Država je zadeva vseh, zato je tudi napredek in blagostanje zadeva vseh prebivalcev določene države,« je zatrdil novomeški škof, ki je še dodal, da kristjani moč črpamo iz evangeljskih vrednot, kar je za razvoj demokracije dodana vrednost.

Večinska politika ne more delati čisto vsega

Med 1200 udeleženci socialnega tedna iz vseh 200 italijanskih škofij, različnih gibanj in društev so tudi trije Slovenci. Poklicali smo časnikarja, publicista in javnega delavca iz Trsta Iva Jevnikarja, ki nam je povedal, da v javnosti močno odmeva uvodni govor predsednika Sergia Mattarelle.

»Zdaj, ko se v Italiji govori o ustavnih in volilnih reformah, je opozoril, da politična stran, tudi če ima veliko, ali veliko večino, ne more delati čisto vsega, kar ji pade na misel. Mislim, da je bilo to aktualna tema tudi za Slovenijo.«

Ivo Jevnikar
Ivo Jevnikar © Svetovni slovenski kongres

O čem bo govoril papež?

O tem, kaj pričakuje od papeževega obiska, pa je Jevnikar povedal, da bo sveti oče verjetno povzel bistvene poudarke tega tedna. »Trst je kritično mesto tudi zaradi vstopanja ilegalnih priseljencev, kar vzbuja polemike, ampak v mnogih nagovorih, ki jih poslušamo te dni, je poudarek na tem, da je najprej treba gledati tudi v priseljencu človeka z njegovim dostojanstvom.

Na drugem mestu je potem urejanje pravnih in drugih zadev,« je še pojasnil Jevnikar.

Popoldne lahko udeleženci socialnega tedna izbirajo med različnimi tržnicami
Popoldne lahko udeleženci socialnega tedna izbirajo med različnimi tržnicami © Uradna spletna stran

Prenos tudi na TV Slovenija

Papež bo v Trst prispel ob osmih zjutraj in najprej nagovoril udeležence so socialnega tedna. Sveta maša, ki jo bo mogoče spremljati tudi na TV Slovenija, bo ob 10.30.

Pri bogoslužju bo navzoča tudi slovenščina, saj bodo v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo in eno od prošenj. Po opoldanski molitvi se bo sveti oče vrnil v Vatikan.

Novice
Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec) Marija Cigoj in duhovnik spremljevalec skupnosti Srce p. Ivan Platovnjak v studiu Radia Ognjišče (photo: Marjana Debevec)

Ko se ti sesuje svet...

Razveza, ločitev, razhod, zapuščenost so ene najbolj bočeih travm, ki lahko doletijo človeka. Ločeni so bili pogosto v Cerkvi odrinjeni na rob, saj jim nismo znali prisluhniti in sprejeti ...

Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay) Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay)

Kaj bo odločilo ameriške volitve?

V Združenih državah Amerike bodo čez mesec dni volili predsednika države. V boju za omenjeni položaj sta nekdanji predsednik in republikanski kandidat Donald Trump ter aktualna podpredsednica in ...

Karel Smolle (photo: NSKS) Karel Smolle (photo: NSKS)

Karel Smolle: Proti delu ni zelišča

Koroški Slovenec Karel Smolle, pravnik in politik, je septembra dopolnil osemdeset let, a je še vedno dejaven, razpret med avstrijsko Koroško in Dunajem. Kar dvakrat je bil izvoljen v avstrijski ...