Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
dr. Jernej Letnar Černič (foto: Primož Lavre / Reporter)
dr. Jernej Letnar Černič | (foto: Primož Lavre / Reporter)

Dr. Jernej Letnar Černič zaskrbljen zaradi stanja demokracije v Sloveniji

Slovenija | 05.07.2024, 09:55 Alen Salihović

V prvo julijsko oddajo »Spoznanje več, predsodek manj« smo povabili profesorja za pravo človekovih pravic, državno pravo in upravno pravo na Evropski pravni fakulteti Nove univerze, doktorja Jerneja Letnarja Černiča. Spregovoril je o človekovih pravicah v Evropski uniji in o tem, na kaj morajo biti pozorni novi evropski poslanci. Nismo mogli mimo stanja demokracije v Sloveniji, ustavili pa smo se tudi pri deseti obletnici odhoda obtoženih v zadevi Patria v zapor.

Naš sogovornik je uvodoma poudaril vlogo evropskih poslancev pri varovanju človekovih pravic ter njihovo delovanje v skladu z vrednotami Evropske unije. Nadaljevali smo z razpravo o demokraciji v Evropski uniji, migracijah, zelenem prehodu ter geopolitičnih grožnjah iz tretjih držav. Omenili je potrebo po enotnosti v Evropski uniji ter pomembnost vključevanja vseh deležnikov v odločitvene procese. Osredotočili smo se tudi na aktualne konflikte, kot je vojna v Ukrajini, in izrazili optimizem glede strateškega pristopa Evropske unije.

Profesor dr. Letnar Černič je stanje v Sloveniji ocenil kot zelo slabo. »Nezadovoljstvo je na vseh ravneh družbe. Tako v javni upravi kot v zasebnem selektorju. V javni upravi se dogajajo določene zadeve, ki so nesprejemljive,« je dejal in pri tem spomnil na nerazumno dolge čakalne vrste na ljubljanski urgenci.

V oddaji je spregovoril še o pomanjkanju dialoga, in zaskrbljujočih razmerah v državi, še posebej v pravosodju. Opozorili smo tudi na kršenje načel pravne države in pomembnost spoštovanja človekovih pravic v vsakem segmentu družbe ter se ustavil ob minulih referendumih: »Sam meni, da o vsaj nekaterih vprašanjih prebivalstvo sploh ne bi smelo odločati na referendumu. Zakon o evtanaziji je v nasprotju s pravico do življenja, ki izhaja iz 17. člena ustave.«

Pogovor je osvetlil številne pereče teme in izzive v slovenski družbi, povezane z institucijami, pravno državo in spoštovanjem človekovih pravic.

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice, Spoznanje več
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.