Marjan BuničMarjan Bunič
Aleš KarbaAleš Karba
Tanja DominkoTanja Dominko
Slovenski navijači v pripravah (foto: Saša Mesec)
Slovenski navijači v pripravah | (foto: Saša Mesec)

Tour de France danes prvič skozi Taize

Novice | 04.07.2024, 12:01 Blaž Lesnik

Šesta etapa legendarne francoske pentlje danes vodi mimo naselja Taize v Burgundiji, ki je središče taizejske mednarodne skupnosti. Pol leta mineva od mednarodnega novoletnega taizejskega srečanja v Ljubljani, ki je tako pri gostiteljih kot romarjih iz vse Evrope in širše pustilo lepe spomine. Veliko mladih in družin pa že tradicionalno preživi poletni teden v Taizeju, kjer bratje s prostovoljci vodijo poletne duhovne tedne. Letos ne bo nič drugače z izjemo današnjega dne, ki bo zaradi prihoda kolesarjev drugačen.

Kot nam je zaupala Saša Mesec, ki v Taizeju z družino preživlja počitniško duhovni oddih, so "taizejski bratje so prilagodili program, kar se ne naredi velikokrat v Taizeju, in sicer bomo imeli popoldansko molitev že pet minut pred dvanajsto uro. Potem pa takoj po molitvi odhitimo do trase (približno ob pol enih) in se pripravimo na prihod kolesarjev. Priprave pa ne bodo dolgočasne, saj bo kosilo tokrat v obliki piknika na travniku ob trasi."

Piknik ne bo samo za udeležence taizejskega duhovnega tedna, ampak tudi za vaščane in prebivalce teh krajev. Taizejski bratje so se namreč povezali z okoliškimi župani in skupaj pripravljajo večje druženje s sporočilom globalne solidarnosti.

Program današnjega dne bo v Taizeju drugačen
Program današnjega dne bo v Taizeju drugačen © Saša Mesec

"Pričakuje se, da nas bo vsaj šeststo, tako da bo vse skupaj zanimivo najprej za sodelujoče pa morda tudi za kolesarje, ki bodo oddrveli mimo. Ena od aktivnosti bo živo kolo na polju pod vasico, in sicer iz ljudi, ki bodo tekli v obliki kolesa. Morda se bo to videlo tudi iz helikopterja, tako da, če bodo gledalci spremljali dirko, bodo verjetno nekje v 30. minuti zagledali naše kolo."

 Šesta etapa je sicer ravninska (163,5 km in 1000 višinskih metrov), po pričakovanjih bodo na koncu v zadnjih 800 m imeli spet glavno besedo sprinterji. Po uradni časovnici organizatorjev Toura bo šla karavana skozi Taize okrog 14.24h.

Obvestilo o prihodu kolesarjev v Taize
Obvestilo o prihodu kolesarjev v Taize © Saša Mesec
Mladi slovenski navijači ob trasi v Taizeju
Mladi slovenski navijači ob trasi v Taizeju
V pričakovanju kolesarske karavane
V pričakovanju kolesarske karavane

Tour de France v duhu solidarnosti v Taizeju
Tour de France v duhu solidarnosti v Taizeju

Novice
Slovenski navijači v pripravah (photo: Saša Mesec) Slovenski navijači v pripravah (photo: Saša Mesec)

Tour de France danes prvič skozi Taize

Šesta etapa legendarne francoske pentlje danes vodi mimo naselja Taize v Burgundiji, ki je središče taizejske mednarodne skupnosti. Pol leta mineva od mednarodnega novoletnega taizejskega srečanja ...

Pretirana zaposlenost, preobremenjenost z delom je lahko kot droga, ki ne dopusti duši spregovoriti. (photo: PixaBay) Pretirana zaposlenost, preobremenjenost z delom je lahko kot droga, ki ne dopusti duši spregovoriti. (photo: PixaBay)

Poletna depresija

Obstaja poletna depresija? Če, kako to, saj se dopusta in počitniškega oddiha veselimo skozi celotno delovno oziroma izobraževalno obdobje?, smo vprašali Tineta Papiča, jungovskega psihoanalitika, ...