K cerkvi sv. Neže v Libojah pri Grižah so se 17. junija 2024 napotili duhovniki, redovniki in diakoni celjske škofije, da bi obhajali Dies sanctificationis, to je spomin na dan, ko so bili posvečeni v duhovnike in diakone. V hvaležnosti za dar duhovniškega posvečenja in služenja so skupaj s škofom Maksimilijanom obhajali sveto mašo.

V pridigi je škof ob včerajšnji nedeljski Božji besedi spregovoril o pomembnosti vizije tega, kar delamo in kar želimo delati. Imeti vizijo je namreč edini način, kako se zoperstaviti pretirani prezaposlenosti današnjega duhovnika, češ malo nas je, moči nam pojenjajo, dela in nalog je veliko več, kakor pa čutimo, da jih zmoremo. Vizija je Božje delo. Ob njej se navdihujemo, v tej viziji se osvobajamo in prečiščujemo vsega tega, kar ni tako pomembno in ni ključno. (Glavne poudarke iz škofove pridige lahko preberete TUKAJ.)

Ob koncu svete maše je škof Maksimilijan v imenu vseh zbranih čestital duhovnikom jubilantom – zlatomašnikom in srebrnomašnikom:

Jože Špes in Alojz Vicman (zlatomašnika), Vlado Bizjak, Damjan Kejžar, Jože Prah, Roman Travar CM (srebrnomašniki), spomnili pa so se tudi na jubilante, ki so bili rojeni na ozemlju celjske škofije: p. Emil Križan OFMConv (zlatomašnik, roj. Sv. Rok ob Sotli), Branko Umek (srebrnomašnik, roj. Pišece) in dr. Miran Sajovic SDB (srebrnomašnik, roj. Teharje).

Po okrepčilu so se ponovno zbrali v cerkvi in se v molitvenem vzdušju zahvalili za sadove letošnjega leta, ki so jih predstavili nekateri duhovniki in škof:

Za tečaje Alfa, za družinsko katehezo, za škofijska katehetska in mladinska srečanja, za sinodalna izobraževanja, za dobra dela sodelavcev Karitas, za bratsko duhovniško sobivanje in skupno večgeneracijsko delo, za obiske župnij in srečevanja z duhovniki, člani ŽPS in birmanci.

Nato so si duhovniki v manjših skupinah podelili še svoje osebne izkušnje sadov, za katere so hvaležni Bogu, in tako krepili občestvo preko izkušnje srečanja, poslušanja in odpiranja bližnjemu.

Ko se je dan prevesil v popoldan, so se zbrali še pri skupni mizi in dobrotah, ki so jih pripravili sodelavci Škofijske Karitas Celje.

Vir: Škofija Celje