Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Vatikanska bazilika, sv. Peter (foto: Simone Risoluti)
Vatikanska bazilika, sv. Peter | (foto: Simone Risoluti)

Ob prazniku prvakov apostolov slovesno tudi v Vatikanu

Slovenija | 29.06.2024, 13:55 Alen Salihović Vatican News

Danes je slovesno tudi v Vatikanu oziroma vatikanski baziliki, kjer je bila dopoldne slovesna maša ob prazniku sv. Petra in Pavla. Pri njej je papež Frančišek blagoslovil palije za nadškofe metropolite, ki so to službo sprejeli v zadnjem obdobju. Slovesnega praznovanja se je tudi tokrat udeležila delegacija Carigrajskega ekumenskega patriarha.

Na praznik svetih Petra in Pavla je papež daroval slovesno sveto mašo v baziliki svetega Petra. Med homilijo je dejal, da sta Peter in Pavel s srečanjem z Gospodom doživela velikonočno izkušnjo: bila sta osvobojena in pred njima so se odprla vrata novega življenja. Bog je tisti, ki odpira vrata, on je tisti, ki osvobaja in zravna pot, poroča Vatican News. 

Sveti oče je med mašo blagoslovil palije in jih izročil 42 nadškofom metropolitom, ki so bili imenovani v zadnjem letu. Kot je dejal, so poklicani biti »goreči pastirji, ki odpirajo vrata evangelija«, ter pomagajo graditi Cerkev in družbo z odprtimi vrati. Besedo je namenil tudi delegaciji carigrajskega ekumenskega patriarhata, s katero se je srečal že v petek, 28. junija.

Med homilijo je dejal, da sta apostola Peter in Pavel doživela izkušnjo milosti. Z roko sta se dotaknila dela Boga, ki je odprl vrata njunega notranjega zapora in tudi dejanskih zaporov, v katerih sta bila zaprta zaradi evangelija. Prav tako je pred njima odprl vrata evangelizacije, da sta lahko doživela veselje ob srečanju z brati in sestrami v nastajajočih skupnostih in vsem prinesla upanje evangelija.

Papež je izpostavil, da bo jubilej čas milosti, ko bomo odprli sveta vrata, da bi vsi lahko prestopili prag živega svetišča, ki je Jezus, in v Njem živeli izkušnjo Božje ljubezni, ki krepi upanje in obnavlja veselje, še poroča slovensko uredništvo Vatican News.

Vir: Vatican News

Slovenija, Svet, Papež in Sveti sedež
s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si) s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si)

Sestra Lidija, zbogom in hvala!

V Novem mestu se bodo danes poslovili od šolske sestre de Notre Dame in zveste glasnice Radia Ognjišče s. Lidije Eme Vučina. Daritev svojega življenja je sklenila v 89. letu starosti in 58. letu ...

Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.

O avtorju