Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Lojze Peterle (foto: STA)
Lojze Peterle | (foto: STA)

Lojze Peterle za Radio Ognjišče o primerjavi med osamosvojitveno in aktualno vlado

Slovenija | 29.06.2024, 11:18 Alen Salihović

Člani prve demokratično izvoljene slovenske vlade se v junijskih dneh že desetletja zberejo na tadicionalnem srečanju. Tokrat so se sešli na Livadi ob Ljubljanici, obujali spomine na čas, ko so Sloveniji zagotovili državnost in jo postavili na zemljevid sveta. Zanimalo nas je, kako je bilo, zato smo poklicali takratnega premierja Lojzeta Peterleta.

Tedanji premier Peterle je ocenil, da je bilo v politični kulturi nekoč več dialoga, kulture in spoštovanja različnih političnih pogledov, česar zdaj v politiki manjka.

Slovenija v zadnjih 33 letih gotovo ne bi prehodila poti, ki jo je, če si ne bi zagotovila državnosti, ki jo je postavila na politični zemljevid sveta, je prepričan Peterle. Po njegovem mnenju je država prva leta zelo hitro napredovala, potem pa so se začeli procesi, ki nas danes ustavljajo.

Prepričan je, da je v času Demosove vlade k boljši politični kulturi prispevalo tudi dejstvo, da tretjina ministrov niso bili člani stranke, ampak so bili celo ljudje iz opozicije, ki so vsi podprli skupni program.

Slovenija, Politika, Novice
s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si) s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si)

Sestra Lidija, zbogom in hvala!

V Novem mestu se bodo danes poslovili od šolske sestre de Notre Dame in zveste glasnice Radia Ognjišče s. Lidije Eme Vučina. Daritev svojega življenja je sklenila v 89. letu starosti in 58. letu ...

Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.