Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Preobrazba sveta - razstava Šentjošt (foto: Jošt Snoj)
Preobrazba sveta - razstava Šentjošt | (foto: Jošt Snoj)

29. spominska slovesnost pri Kapeli mučencev v Šentjoštu

Novice | 24.06.2024, 14:07 Petra Stopar

V Šentjoštu nad Horjulom je bila včeraj popoldne 29. spominska slovesnost za žrtve druge svetovne vojne in komunistične revolucije. Pripravili so jo tamkajšnja župnija, kulturno društvo in odbor za Kapelo mučencev. Slavnostni govornik profesor Andrej Fink je spomnil na pomen začetka odpora proti revolucionarnemu nasilju nad slovenskim narodom in ustanovitev prve vaške straže v Šentjoštu.

Po besedah pravnika, strokovnjaka za mednarodne odnose in publicista Finka je pred dobrimi 80 leti našo domovino zadela najhujša nesreča, ko so nas od zunaj napadli trije sovražniki, kmalu zatem pa od znotraj še četrti, najhujši, ki je Slovenijo okupiral 46 let.

»Da je bil ta četrti okupator res to – okupator – se je potem dovolj jasno pokazalo, ko smo se leta 1991 hoteli demokratizirati in osamosvojiti, pa je ta okupator poslal nad nas Jugoslovansko ljudsko armado, ki je hotela to preprečiti.«

Po Finkovih besedah posledice revolucionarnega nasilja in komunistične ideologije segajo tudi v današnji dan. Pozval je k razjasnitvi preteklosti, da bo ta prenehala obremenjevati naš narod in državo.

»Do konca je treba raziskati vsa grozodejstva, preiskati okoliščine nasilne smrti, s tem pa evidentirati žrtve kolikor se da, sicer bi ostale zamolčane, neobstoječe. Po uradni dolžnosti mora država žrtvam izdati mrliške liste. Mora jim nameniti spoštljiva grobišča. Končno pa, najvažnejše, vrniti jim mora dobro ime.«

In še, je sklenil Fink, neprestano moramo trkati na državno in mednarodno zavest in vest. Sveto mašo je daroval upokojeni beograjski nadškof Stanislav Hočevar, ki je v nagovoru poudaril pomen vrednot, kot so življenje, resnica, ljubezen, vera, upanje in družina. Kjer ni garantov teh vrednot, se začno po njegovem prepričanju ljudje predajati strahu.

»Bojijo se celo sence svojega lastnega bitja, da ne bi imeli zadosti vsega za uživanje, za karierizem, za arbitrarno postopanje, za priviligirane položaje. Strah nagiba naše ljudstvo tudi danes, bratje in sestre, da glasujemo za smrt, evtanazijo, splav, drogo.«


Direktor Družine Tone Rode je nato politiku, teologu in zdravniku Francetu Cukjatiju podelil Ehrlichovo priznanje z medaljo. Odbor za Kapelo mučencev ju podeljuje zaslužnim Slovencem ter ustanovam in društvom, ki s svojim delom, pogumom, vztrajnostjo, predanostjo in ljubeznijo ohranjajo spomin na bogato slovensko zgodovino.

V cerkvi sv. Jošta je od pretekle sobote na ogled tudi razstava slikarja Jošta Snoja, z naslovom Preobrazba sveta, iz cikla Huda jama. Na ogled bo do konca meseca julija.

Novice
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.