Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Vodstvo Comece pri papežu (foto: Vatican Media)
Vodstvo Comece pri papežu | (foto: Vatican Media)

Papež na srečanju z evropskimi škofi izrazil zaskrbljenost zaradi šibkosti EU

Svet | 24.06.2024, 14:06 Marta Jerebič

Evropski škofje so se minuli konec tedna sestali s papežem Frančiškom. Govorili so o izidu volitev v Evropski parlament. Papež je ob tem izrazil zaskrbljenost zaradi trenutne šibkosti Evropske unije.

Predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije, msgr. Mariano Crociata je po srečanju medijem povedal, da jih je papež prosil, naj si z vsemi sporočili, orodji in dialogom z evropskimi institucijami prizadevajo za mir.

Ob tem so se sogovorniki dotaknili šibkosti Evrope, ki tvega, da ne bo mogla opravljati svojih običajnih nalog v času, ko so potrebne izredne pobude in prizadevanja.

Čeprav se politični okvir na splošno ni bistveno spremenil, pa vseeno zaskrbljenost povzroča vzpon strank desno od sredine. Kot je pojasnil msgr. Crociata za Vatican News, je zanimivo, da so se v vzhodnih državah, kjer je bila desnica močna, izrazile druge sile. Nasprotno, v zahodni Evropi, kot sta Nemčija in Francija, pa je prišlo do večje podpore desnici. Ta pojav po njegovih besedah odraža nezadovoljstvo ljudi s statusom quo in potrebo po spremembi razmer v ozračju strahu in negotovosti, ko se zaradi nenehnih vojn bojimo najhujšega za prihodnost. Razmere bo treba zato pozornost spremljati, vsekakor pa potrebujemo odločnejšo Evropsko unijo, je poudaril msgr. Crociata. »Upamo, da se bo vzpostavilo ravnovesje, ki bo vse spodbudilo k oblikovanju čim trdnejše in močnejše večine, saj bo brez enotnosti in brez moči Evropske komisije ter usmeritve Evropske unije kot celote sama Evropska unija težko resnično rasla in se razvijala ter se spoprijela z vse bolj zapletenimi vprašanji, ki so pred nami.«

Evropski škofje so ob tem s papežem govorili o podnebnih spremembah, migracijah, pa tudi vprašanjih, kot je splav. Razprava o slednjem se je v zadnjih mesecih razplamtela po marčevskem glasovanju Francije, da splav vključi kot temeljno pravico v svojo ustavo. Papež je izrazil zaskrbljenost zaradi kulture smrti in škofe pozval, naj glede tega nekaj storijo, naj se borijo za življenje in dostojanstvo življenja.

Svet, Evropska Unija
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.