Tone GorjupTone Gorjup
Chiara Corbella Petrillo (foto: Vatican media)
Chiara Corbella Petrillo | (foto: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

Novice | 30.06.2024, 08:10 Marjana Debevec

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta 2012 v starosti 28 let. Zbrane dokumente zdaj pregleduje Dikasterij za zadeve svetnikov.

Chiara Corbella Petrillo je izgubila dva otroka že takoj po rojstvu. Sledila je tretja zdrava nosečnost, med katero pa so ji odkrili tumor. Chiara je zavrnila invazivno zdravljenje, da je s tem rešila življenje sinu Francescu, sama pa je umrla ko sin še ni dopolnil enega leta.

Na slovesnosti ob sklepu škofijskega postopka za njeno beatifikacijo so v prvi vrsti sedeli njen najstniški sin, mož, starša in drugi sorodniki.

Vikar za rimsko škofijo msgr. Baldassare Reina je med sveto mašo navedel pričevanja mnogih vernikov o tem, da je Chiara Božja prijateljica, pristna pričevalka vere, tovarišica na življenjski poti in sestra, ki pri Bogu izprosi za mnoge milosti.

Če gledamo na njeno življenje samo s človeškimi očmi, se zdi tragično. V luči vere pa se je njeno trpljenje preobrazilo v večno življenje z močnimi velikonočnimi poudarki, je še dejal msgr Reina.

Chiara z možem in sinom na avdienci pri papežu Benediktu XVI. le nekaj mesecev pred smrtjo
Chiara z možem in sinom na avdienci pri papežu Benediktu XVI. le nekaj mesecev pred smrtjo © Vatican media

Mnogim mladim spreminja življenje

Chiarin oče Roberto Petrillo pa je dejal, da ga ob izgubi hčerke tolaži pogled na mnoge, ki jim Chiara v življenju prinaša veselje. »Ni res, da je ni več. Znova jo srečujemo v pričevanjih, v mnogih mladih, ki nam povedo, da jim je Chiara spremenila življenje.

V mojem življenju bo bodoča blažena ostala deklica, ki mi je sedela na kolenih, zelo sončno dekle, ki je ljubilo življenje v vseh njegovih oblikah in ki se je borilo za mir. Ni prenesla, če sva se z ženo prepirala. Takoj sva se morala spraviti in se objeti,« je še povedal Chiarin oče.

Osrednja kraja za njeno rast sta bila in Rim in Assisi, kjer sta se z zaročencem in kasneje tudi z možem duhovno hranila z duhovnostjo sv. Frančiška. V slovenščini imamo njeno knjigo z naslovom: Rojeni za večno življenje.

Novice
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.