Rok MihevcRok Mihevc
Friderik Baraga (foto: Radio Vatikan)
Friderik Baraga | (foto: Radio Vatikan)

Zakaj božji mlini meljejo tako počasi?

Slovenija | 24.06.2024, 09:20 Marta Jerebič

V župniji in občini Trebnje je bil konec tedna v znamenju rojaka, svetniškega kandidata častitljivega Božjega služabnika škofa Friderika Ireneja Baraga. V petek je bila maša s prošnjo za uspešen zaključek beatifikacijskega postopka, v soboto pa so pripravili pohod po Baragovi poti. V škofiji Marquette in tudi že širše po ZDA je veliko izpričanih ozdravljenj na Baragovo priprošnjo. Eno izmed njih čaka na obravnavo na Dikasteriju za svetnike kot domnevni čudež. Upokojeni novomeški škof Andrej Glavan se je v petek pri maši vprašal, zakaj »ti božji mlini meljejo tako počasi«.

»Gotovo ti mlini meljejo počasneje, če jih ne poganja zadostna vera, zaupna in vztrajna molitev, priporočanje. Zato se zbiramo, da trkamo na Božje srce. Vztrajno molimo, predvsem pa posnemajmo njegove herojske kreposti vere in ljubezni. On je živel blagre. Še danes nam Baraga govori, Slovenci bodite zvesti veri, ki je mene vodila v daljne kraje, k Indijancem. Ne podlegajte lažnim prerokom, ki vas želijo pripeljati na pot lažne svobode. Spoštujte krščanska izročila, skrbite za svetost. Molite in skrbite tudi za nove duhovne poklice, ki jih je bilo v mojem času dovolj, da smo se lahko žrtvovali tudi za tuje dežele in misijone, danes pa morate zapirati župnije, ukinjati maše. Ohranite vero, ki je največji zaklad, kar jih imamo, nam na nebu govori Baraga,« je v pridigi še dejal škof Andrej Glavan. 

Slovenija
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.