Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Vatikanski državni tajnik Pietro Parolin (foto: Bojan Kralj/STA)
Vatikanski državni tajnik Pietro Parolin | (foto: Bojan Kralj/STA)

Kardinal Parolin: Če bi prišlo do odprtja, bi papež takoj odšel na Kitajsko.

Svet | 21.06.2024, 14:27 Marta Jerebič

Trenutno se zdi čas preuranjen, toda "če bi Kitajci pokazali odprtost, bi tudi papež takoj odšel" na Kitajsko. To je ob predstavitvi knjige o kardinalu Celsu Costantiniju, prvem apostolskem delegatu v tej azijski deželi, dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

Celso Costantini je bil za prvega apostolskega delegata na Kitajskem imenovan leta 1922, to službo je opravljal do leta 1933 in v tem času postavil temelje za dialog med Svetim sedežem in kitajsko vlado. Po več desetletjih je eden od sadov tega dialoga tudi podpis sporazuma s Svetim sedežem o imenovanju škofov, ki je bil prvič podpisan leta 2018, nato pa dvakrat obnovljen v letih 2020 in 2022. Kardinal Parolin je v pogovoru z novinarji dejal, da bo ta sporazum obnovljen tudi konec letošnjega leta.

Ob tem je spomnil na papeževe besede, ki jih je izrekel med sredino splošno avdienco, ko je pozdravil Združenje Prijateljev kardinala Costantinija in poslal pozdrav "dragemu kitajskemu ljudstvu". »Vedno molimo za to plemenito ljudstvo, tako pogumno, ki ima tako lepo kulturo," je dejal Frančišek.

Po besedah kardinala Parolina papež nikoli ne zamudi priložnosti, da bi povedal, kako ceni kitajsko ljudstvo. To so zagotovo koraki, ki pomagajo, da se Sveti sedež bolj zbliža s Kitajsko in morda bo ta pot enkrat privedla do pozitivnega zaključka – celo v obliki prvega papeževega potovanja na Kitajsko.

Na tej točki je sicer kardinal Parolin previden z besedami: »Papež je gotovo pripravljen iti na Kitajsko, res želi iti na Kitajsko. Ne zdi pa se mi, da bi zaenkrat obstajali pogoji za uresničitev te papeževe želje,« je dejal novinarjem.

Svet
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...