Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Vatikanski državni tajnik Pietro Parolin (foto: Bojan Kralj/STA)
Vatikanski državni tajnik Pietro Parolin | (foto: Bojan Kralj/STA)

Kardinal Parolin: Če bi prišlo do odprtja, bi papež takoj odšel na Kitajsko.

Svet | 21.06.2024, 14:27 Marta Jerebič

Trenutno se zdi čas preuranjen, toda "če bi Kitajci pokazali odprtost, bi tudi papež takoj odšel" na Kitajsko. To je ob predstavitvi knjige o kardinalu Celsu Costantiniju, prvem apostolskem delegatu v tej azijski deželi, dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

Celso Costantini je bil za prvega apostolskega delegata na Kitajskem imenovan leta 1922, to službo je opravljal do leta 1933 in v tem času postavil temelje za dialog med Svetim sedežem in kitajsko vlado. Po več desetletjih je eden od sadov tega dialoga tudi podpis sporazuma s Svetim sedežem o imenovanju škofov, ki je bil prvič podpisan leta 2018, nato pa dvakrat obnovljen v letih 2020 in 2022. Kardinal Parolin je v pogovoru z novinarji dejal, da bo ta sporazum obnovljen tudi konec letošnjega leta.

Ob tem je spomnil na papeževe besede, ki jih je izrekel med sredino splošno avdienco, ko je pozdravil Združenje Prijateljev kardinala Costantinija in poslal pozdrav "dragemu kitajskemu ljudstvu". »Vedno molimo za to plemenito ljudstvo, tako pogumno, ki ima tako lepo kulturo," je dejal Frančišek.

Po besedah kardinala Parolina papež nikoli ne zamudi priložnosti, da bi povedal, kako ceni kitajsko ljudstvo. To so zagotovo koraki, ki pomagajo, da se Sveti sedež bolj zbliža s Kitajsko in morda bo ta pot enkrat privedla do pozitivnega zaključka – celo v obliki prvega papeževega potovanja na Kitajsko.

Na tej točki je sicer kardinal Parolin previden z besedami: »Papež je gotovo pripravljen iti na Kitajsko, res želi iti na Kitajsko. Ne zdi pa se mi, da bi zaenkrat obstajali pogoji za uresničitev te papeževe želje,« je dejal novinarjem.

Svet
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...