Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nasilje v šolah (foto: Pixabay)
Nasilje v šolah | (foto: Pixabay)

Brežiški svetniki pozvali k zagotovitvi dodatnih policistov

Slovenija | 21.06.2024, 10:59 s. Meta Potočnik Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Brežiški občinski svet je zaradi nedavnega nasilja na OŠ Velika Dolina na včerajšnji izredni seji obsodil vsakršno med vrstniško nasilje, notranje ministrstvo pa pozval k zagotovitvi dodatnih policistov v občini. V njej se namreč po besedah župana Ivana Molana soočajo s perečo romsko problematiko, policistov, ki bi jo reševali, pa je premalo. Že pred tem sta sveta krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem potrdila sklep, s katerim pozivata osnovno šolo k izključitvi romskega učenca šestega razreda, ki je 10. junija fizično napadel devetošolca. Da bi našli primerno rešitev, so se včeraj v Brežicah srečali predstavniki občine in nekaterih ministrstev.

Meta Potočnik je poklicala župana Brežic Ivana Molana.

Po besedah župana se mora namreč policija v občini intenzivno ukvarjati z množičnimi ilegalnimi migracijami, pri čemer ji zmanjkuje kadra za reševanje ostale varnostne problematike, predvsem romske. Občinski svet je zato v četrtek sprejel poziv, naj notranje ministrstvo zagotovi dodaten kader za opravljanje splošnih nalog na območju občine, je povedal Molan.

Občinski svetniki so na izredni seji, sklicani na zahtevo skupine občinskih svetnikov, vlado tudi pozvali, naj v zakonodajni postopek takoj predloži zakonodajni paket, ki rešuje romsko problematiko, kar je sicer vlada obljubila že lani, ko je vladna koalicija v državnem zboru zavrnila zakonodajni paket, ki ga je v državni zbor vložilo 11 občin jugovzhodne Slovenije in Posavja. Državni zbor pa so občinski svetniki pozvali, naj zagotovi pravno podlago, "da se javne dobrine, kot so voda, smeti, lahko pokrivajo neposredno iz socialnih transferjev prejemnikov, če le-ti tega ne naredijo sami".

Po besedah Molana so občinski svetniki sklepe sprejeli soglasno, le nekateri svetniki, ki prihajajo iz strank, ki so v vladi, so jih skušali nekoliko omiliti.

Sicer pa so o nedavnem primeru nasilja na OŠ Velika Dolina in romski problematiki v občini Brežice na splošno razpravljali na četrtkovem dopoldanskem sestanku, ki so se ga poleg predstavnikov občine in šole udeležili tudi predstavniki treh ministrstev.

Molan je po sestanku, kot je dejal, dobil občutek, da ministrstvo za vzgojo in izobraževanje skupaj s šolo resno išče rešitev za nasilnega učenca, ki je močno poškodoval devetošolca. Ob tem je znova opozoril, da si ne predstavlja, da bi lahko ta učenec še obiskoval OŠ Velika Dolina. Groza ga je tudi, da naj bi družina napadenega učenca razmišljala o selitvi drugam: "Ker to pomeni, da bi v tem primeru znova nagradili nasilneža."

Manj je Molan zadovoljen tudi s tem, da sta ministrstvi za izobraževanje in za notranje zadeve na sestanek poslali zgolj državni sekretarki, ministrstvo za delo pa celo zgolj "neke uradnike".


Slovenija, Politika, Sociala, Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...