Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Inflacija, cene, evro (foto: Pixabay)
Inflacija, cene, evro | (foto: Pixabay)

Počasno naraščanje inflacije je dober signal, meni ekonomist Ivanc

Slovenija | 21.06.2024, 10:39 Manca Hribar Alen Salihović

Pred poletnimi počitnicami, ko se gospodarstvo nekoliko umiri, smo se ozrli po prvi polovici letošnjega leta. Kakšno je bilo razpoloženje trga v prvem in drugem četrtletju ter s koliko optimizma lahko zremo v drugo polovico leta? O stanju v gospodarstvu ter obetih pri nas in v tujini smo se pogovarjali z glavnim ekonomistom Gospodarske zbornice Slovenije Bojanom Ivancem.

Bojan Ivanc poudarja, da so trdni in zanesljivi podatki le tisti s prvega četrtletja. Kljub temu tudi za zdaj znane številke drugega četrtletja kažejo na to, da bo še boljše od prvega, zelo verjetno bo dobro tudi četrtletje.

Prav te dni je bilo objavljeno tudi razpoloženje slovenskih potrošnikov, ki se je v mesecu juniju močno povečalo in bilo za kar deset točk višje od junija lani. Ob tem Ivanc poudarja, da je bilo največje razočaranje prve polovice leta industrijska proizvodnja.

Počasneje kot je bilo pričakovano je naraščala tudi inflacija, kar je dober signal. Napoved rasti nemškega gospodarstva je zvišal tudi Münchenski inštitut za gospodarske raziskave. Ivanc poudarja, da tak dvig sicer izhaja predvsem iz zelo nizkih prvotnih napovedi, a dodaja, da odraža predvsem to, »da je Nemčija v proizvodnji manj konkurenčna. Po eni strani to pomeni manjša povpraševanja po slovenskih izdelkih, ki jih dobavljamo Nemčiji, po drugi strani pa to pomeni tudi, da se del proizvodnje, ki je pri njih manj konkurenčna seli tudi v Slovenijo«.

Ob dejstvu, da se je vzporedno z inflacijo umirila tudi rast plač, Ivanc pričakuje, da se bo inflacija sicer nekaj časa še nižala, potem pa se bo spet nekoliko zvišala.

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.