Štefan IskraŠtefan Iskra
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Slovesnost podelitve mašniškega posvečenja Damianu Črnaku (foto: osebni arhiv)
Slovesnost podelitve mašniškega posvečenja Damianu Črnaku | (foto: osebni arhiv)

Trije Slovenci, posvečeni v duhovnike v tujini

Novice | 15.06.2024, 07:10 Marjana Debevec

V športni dvorani Logatec bo jutri dopoldne ob 11. uri novo mašo obhajal Vid Grdadolnik, ki je bil v duhovnika posvečen 7. junija v Pulju. Prejšnjo nedeljo sta imela ponovitev nove maše v Sloveniji še dva slovenska novomašnika, ki sta bila posvečena v tujini.

V puljski stolnici je bila prejšnji petek slovesnost mašniškega posvečenja, ki ga je prejel Logatčan Vid Grdadolnik.

32-letnik, ki prihaja iz Župnije Dolnji Logatec, se je po končani srednji šoli najprej vpisal na strojno fakulteto, a je ugotovil, da ta pot ni zanj. Nato se je odločil za študij industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer se je našel, a je v sebi sčasoma začutil drug klic.

Študij je pozneje dokončal, medtem ko je že obiskoval semenišče »Redemptoris Mater« v Pulju, kjer poteka formacija bodočih duhovnikov v okviru neokatehumenske poti.

Vid prihaja iz šestčlanske družine, ki jo ob očetu Marjanu in mami Mojci sestavljajo še sestre Estera, Krista in Cecilija.

V domači župniji se je kot otrok pridružil tako ministrantom kot župnijskemu mešanemu pevskemu zboru Adoramus, bil je udeleženec in animator na oratoriju, kot voditelj pa je deloval tudi pri logaških skavtih. Jutri pa bo v svojo župniji daroval novo mašo.

Vid Grdadolnik med sveto mašo v puljski stolnici
Vid Grdadolnik med sveto mašo v puljski stolnici © osebni arhiv/druzina.si

Še dva novomašnika slovenskih korenin sta imela ponovitev nove maše prejšnjo nedeljo. Na Vranskem je bila cerkev sv. Mihaela premajhna za vse, ki so želeli prisostvovati ponovitvi nove maše letošnjega novomašnika Martina Nyberga iz ZDA.

Prav v tej župniji ima namreč korenine njegova mami Branka. Celotna družina je danes dejavna v domači župniji sv. Edvarda in v Slovenskem katoliškem centru v Lemontu.

Martin je med dodiplomskim študijem na Ameriški katoliški univerzi poglobil vero, saj je našel skupnost, ki je spodbujala zvestobo Cerkvi. To ga je naposled pripeljalo do odločitve za duhovniški poklic.

Martin Nyberg med sveto mašo na Družini
Martin Nyberg med sveto mašo na Družini © Tatjana Splichal

Argentinski Slovenec Damian Črnak, ki je mašniško posvečenje prejel v Argentini 1. maja, pa je imel ponovitev novo maše prejšnjo nedeljo v rojstni župniji svojega deda v Črnem Vrhu. Njegova življenjska pot pričuje o tem, da Bog vodi človeška življenja, tudi če se na poti pojavijo ovire.

Po težki izkušnji zlorabe je hvaležen ljudem, ki so ga v težkih časih spremljali in ga spodbujali, da je ostal povezan z Bogom.

Damian Črnak med slovesnostjo podelitve mašniškega posvečenja
Damian Črnak med slovesnostjo podelitve mašniškega posvečenja © osebni arhiv

Pogovoru z vsemi tremi novomašniki boste lahko prisluhnili v nedeljo, 23. junija v oddaji Slovencem po svetu in domovini ob 17. uri

Novice
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...