Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
V času šolanja doma, se je tehnologija izkazala za dobrodošlo (foto: Pixabay)
V času šolanja doma, se je tehnologija izkazala za dobrodošlo | (foto: Pixabay)

Katoliški pedagogi na mednarodnem srečanju tokrat o vdoru ideologije spola

Slovenija | 12.06.2024, 09:28 Marjana Debevec

Še danes se je mogoče prijaviti na mednarodni kongres Evropskega združenja krščanskih učiteljev, ki bo konec julija potekal v Vipavi. Osrednja nit pogovorov bo tokrat vdor ideologije spola v šole in nasploh med otroke in mladostnike. Kongres bo gostilo Društvo katoliških pedagogov Slovenije.

Evropsko združenje krščanskih učiteljev že od leta 1955 organizira mednarodna strokovna srečanja, vsako leto v drugi evropski državi. V Sloveniji bo tokrat četrtič. Kongres bo združil pedagoške delavce z vseh področij in iz vseh evropskih držav, z namenom izmenjave znanja, izkušenj in praks.

Naslov bo tokrat: Novi izzivi za učitelje: vzgoja za spol in spolnost. Vodilna nit bo torej vdor ideologije spola, je za naš radio pojasnila predsednica strokovnega sveta Društva katoliških pedagogov Slovenije Helena Kregar.

»Skupaj smo se odločili, da je ta ideologija spola tako invazivna in bo tako vplivala na šolo, na starše, na otroke in seveda najbolj na učitelje, da je nanjo treba odgovoriti. Spodbuda nam je bilo tudi mnenje dr. Urha Grošlja, ki je dejal, da seveda o spolnosti veliko govorimo in o tej ideologiji ves čas teče beseda, vzgajamo pa zelo malo. Zato se soočimo z možnostjo podpore učiteljem na področju vzgoje za spol in spolnost.«

Helena Kregar iz Društva katoliških pedagogov Slovenije
Helena Kregar iz Društva katoliških pedagogov Slovenije © Tanja Dominko

Za mladostnika je najpomembnejša sprejetost

Poleg dr. Grošlja bosta na omenjenem kongresu predavala tudi duhovni asistent omenjenega društva Silvo Šinkovec in profesor na gimnaziji Želimlje in direktor inštituta Integrum Benjamin Tomažič. Slednji je spregovoril že na zadnjem Hipokratovem srečanju, ki ga vsako leto pripravijo katoliški zdravniki.

Poudaril je, da za današnjem mladostnike bistvenega pomena, kakšen je njihov zunanji izgled, kako bodo sprejeti med sovrstniki, in kako bodo zato politično korektni. Če fantje pogosteje svojo identiteto potrjujejo v video igricah, pa se dekleta potrjujejo na družabnih omrežjih, kjer močno deluje učinek strahu, da ne bi izpadle ven.

»To jih hitro porine v stanje, s katerim se pogosto srečujejo pediatri, pedopsihiatri in sicer z izzivi anoreksije, depresije, ampak v ozadju je po mojem mnenju velikokrat položen ta strah: ne želim biti izločen, v tem smislu: kdo sem jaz?

In potem prilagajam svojo identiteto, malo iščem na tem spektru, jo postavljam tja, kjer se mi zdi, da bo bolj opažena, da bom jaz lahko bolj zaželen,« je še poudaril Tomažič.

Številni izzivi torej čakajo pedagoge na mednarodni konferenci konec julija v Vipavi.

Slovenija, Novice
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...