Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Svoboda ni to, da delaš, kar želiš

Svet | 05.06.2024, 14:22 Marta Jerebič

Papež Frančišek je katehezo pri današnji splošni avdienci namenil svetopisemskemu poimenovanju Svetega Duha, v hebrejščini Ruach, kar pomeni dih, veter ali duh. To ime poudarja globoko moč in svobodo Duha. Ta svoboda nam je dana kot dar, da lahko izpolnjujemo Božjo voljo in ne le sledimo svojim osebnim željam, je poudaril papež.

Duh je veter, ki ga ni mogoče ukalupiti, ustvarja in osvobaja

Kaj nam pove beseda Ruah? Podoba vetra, ki se ponavlja v Svetem pismu, izraža 'moč' Duha, kajti veter je ogromna in nepopustljiva sila. Sposoben je celo premikati oceane. V Novi zavezi Jezus temu vidiku dodaja vidik svobode. Ob tem je papež dejal, da vetra absolutno ni mogoče ustekleničiti ali ukalupiti. Sodobni racionalizem je to poskušal storiti zaman, zaradi česar ga je "izgubil, izničil ali zmanjšal na čistega in preprostega človeškega duha. Podobna skušnjava obstaja tudi na cerkvenem področju, in sicer v želji, da bi Svetega Duha zaprli v kanone, institucije, definicije. Duh ustvarja in oživlja institucije, vendar sam ne more biti »institucionaliziran«. Veter piha, kjer hoče, zato Duh razdeljuje svoje darove »kakor hoče«, je poudaril papež in nato spregovoril o svobodi, ki nam jo podarja Sveti Duh. 

Svoboda je odločitev, da delamo dobro

»To je posebna svoboda, drugačna, kot jo splošno razumemo. To ni svoboda, da delaš, kar želiš, ampak svoboda, da svobodno delaš, kar hoče Bog. To ni svoboda delati dobro ali slabo, ampak svoboda delati dobro in to delati svobodno,« je dejal papež.

Že sv. Pavel opozarja, da je svoboda Duha lahko podvržena »zlorabi«, če postane »izgovor za meso«. V pismu Galačanom našteva očitna dela mesa: nečistovanje, nečistost, razuzdanost, malikovanje, čaranje, sovraštvo, prepirljivost, ljubosumnost, jeza, častihlepnost, razprtije, strankarstvo, nevoščljivosti, pijančevanje, žretje.

Papež je kot grdo obsodil tudi svobodo, ki bogatim omogoča, da izkoriščajo revne in ki ljudem omogoča, da nekaznovano izkoriščajo okolje.

Svoboda Svetega Duha se izraža v služenju, je poudaril.

Ob sklepu avdience je napovedal, da bo septembra objavil dokument o Presvetem Srcu Jezusovem.

Svet
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...