Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Svoboda ni to, da delaš, kar želiš

Svet | 05.06.2024, 14:22 Marta Jerebič

Papež Frančišek je katehezo pri današnji splošni avdienci namenil svetopisemskemu poimenovanju Svetega Duha, v hebrejščini Ruach, kar pomeni dih, veter ali duh. To ime poudarja globoko moč in svobodo Duha. Ta svoboda nam je dana kot dar, da lahko izpolnjujemo Božjo voljo in ne le sledimo svojim osebnim željam, je poudaril papež.

Duh je veter, ki ga ni mogoče ukalupiti, ustvarja in osvobaja

Kaj nam pove beseda Ruah? Podoba vetra, ki se ponavlja v Svetem pismu, izraža 'moč' Duha, kajti veter je ogromna in nepopustljiva sila. Sposoben je celo premikati oceane. V Novi zavezi Jezus temu vidiku dodaja vidik svobode. Ob tem je papež dejal, da vetra absolutno ni mogoče ustekleničiti ali ukalupiti. Sodobni racionalizem je to poskušal storiti zaman, zaradi česar ga je "izgubil, izničil ali zmanjšal na čistega in preprostega človeškega duha. Podobna skušnjava obstaja tudi na cerkvenem področju, in sicer v želji, da bi Svetega Duha zaprli v kanone, institucije, definicije. Duh ustvarja in oživlja institucije, vendar sam ne more biti »institucionaliziran«. Veter piha, kjer hoče, zato Duh razdeljuje svoje darove »kakor hoče«, je poudaril papež in nato spregovoril o svobodi, ki nam jo podarja Sveti Duh. 

Svoboda je odločitev, da delamo dobro

»To je posebna svoboda, drugačna, kot jo splošno razumemo. To ni svoboda, da delaš, kar želiš, ampak svoboda, da svobodno delaš, kar hoče Bog. To ni svoboda delati dobro ali slabo, ampak svoboda delati dobro in to delati svobodno,« je dejal papež.

Že sv. Pavel opozarja, da je svoboda Duha lahko podvržena »zlorabi«, če postane »izgovor za meso«. V pismu Galačanom našteva očitna dela mesa: nečistovanje, nečistost, razuzdanost, malikovanje, čaranje, sovraštvo, prepirljivost, ljubosumnost, jeza, častihlepnost, razprtije, strankarstvo, nevoščljivosti, pijančevanje, žretje.

Papež je kot grdo obsodil tudi svobodo, ki bogatim omogoča, da izkoriščajo revne in ki ljudem omogoča, da nekaznovano izkoriščajo okolje.

Svoboda Svetega Duha se izraža v služenju, je poudaril.

Ob sklepu avdience je napovedal, da bo septembra objavil dokument o Presvetem Srcu Jezusovem.

Svet
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...