Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež je osebno pozdravil vse udeležence medverskega srečanja (foto: Vatican media)
Papež je osebno pozdravil vse udeležence medverskega srečanja | (foto: Vatican media)

Papež Gibanju fokolarov: Medverski dialog je nujen za mir v svetu

Novice | 04.06.2024, 08:39 Marjana Debevec

S papežem Frančiškom so se včeraj srečali udeleženci medverskega simpozija, ki ga pripravlja Gibanje fokolarov. V pozdravnem nagovoru je izpostavil, da je njihovo pričevanje razlog za veselje in tolažbo v tem času konfliktov, ko je vera pogosto instrumentalizirana za spodbujanje spopadov. Medverski dialog je nujen pogoj za mir na svetu in zato tudi dolžnost za kristjane kakor tudi za druge verske skupnosti, je prepričan sveti oče. Srečanja se udeležuje tudi predstavnik iz Slovenije fokolarin Silvester Gaberšček.

V Alžiriji muslimanska skupnost gibanja

Gibanje fokolarov ali Marijino delo nadaljuje pot s pripadniki različnih verstev, ki jim je skupna duhovnost edinosti. Po papeževih besedah to izkušnjo spodbuja Sveti Duh, saj On odpira včasih presenetljive poti.

Tako se je na primer pred več kot petdesetimi leti v Alžiriji rodila muslimanska skupnost, ki je povezana z gibanjem fokolarov.

Podobno se je dogajalo tudi pri srečanjih ustanoviteljice gibanja Chiare Lubich z voditelji različnih verstev: budisti, muslimani, hindujci, judi, sikhi in drugimi.

Papež je hvaležen Gibanju fokolarov, da si prizadeva za medverski dialog
Papež je hvaležen Gibanju fokolarov, da si prizadeva za medverski dialog © Vatican media

Skupno delo za uboge, za stvarstvo za mir

Po papeževih besedah je temelj te izkušnje Božja ljubezen, ki se uresničuje v medsebojni ljubezni, poslušanju, zaupanju, sprejemanju in spoznavanju drug drugega, ob polnem spoštovanju identitete drugega. Prav iz te izkušnje pa so se potem rodila skupna prizadevanja za pomoč ubogim, skrb za stvarstvo in delo za mir.

Sveti oče je zbranim pri avdienci dejal, da je njihovo pričevanje razlog za veselje in tolažbo, še posebej v tem času konfliktov, ko je vera pogosto instrumentalizirana za spodbujanje spopadov.

Nasprotno pa je medverski dialog nujen pogoj za mir na svetu in zato tudi dolžnost za kristjane kakor tudi za druge verske skupnosti, je še dejal papež in jih spodbudil, naj nadaljujejo po tej poti.

"Molim za mir v tvoji domovini"

Papež Frančišek je posebej pozdravil sedanjo predsednico Margaret Karram, ki je Palestinka, rojena v Hajfi v Izraelu. Zagotovil ji je svoje molitve za mir v Sveti deželi.

Papež Frančišek pozdravlja sedanjo predsednico Gibanja fokolarov Margaret Karram
Papež Frančišek pozdravlja sedanjo predsednico Gibanja fokolarov Margaret Karram © Vatican media

Nekateri udeleženci medverskega srečanja iz Srednje in Vzhodne Evrope s predsednico gibanja Margaret Karram in sopredsednikom Jesusom Moranom
Nekateri udeleženci medverskega srečanja iz Srednje in Vzhodne Evrope s predsednico gibanja Margaret Karram in sopredsednikom Jesusom Moranom © Silvester Gaberšček

Silvester Gaberšček je na simpoziju v Rimu spregovoril o sodelovanju s predstavniki Islamske skupnosti v Sloveniji
Silvester Gaberšček je na simpoziju v Rimu spregovoril o sodelovanju s predstavniki Islamske skupnosti v Sloveniji © osebni arhiv

Pričevanje Silvestra Gaberščka na medverskem simpoziju v Rimu
Pričevanje Silvestra Gaberščka na medverskem simpoziju v Rimu © osebni arhiv

Novice
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...