Meta PotočnikMeta Potočnik
 (foto: Združenje slovenskih katoliških zdravnikov)
| (foto: Združenje slovenskih katoliških zdravnikov)

Ostro proti legalizaciji konoplje

Slovenija | 03.06.2024, 13:25 Marta Jerebič

V Združenju slovenskih katoliških zdravnikov poudarjajo, da je konoplja dokazano povezana z zasvojenostjo, trajnimi škodljivimi učinki na možgane in kot sprožilni dejavnik pri hujših duševnih boleznih. Njena uporaba prizadene tudi neuporabnike; s pasivnim kajenjem, z večjim številom prometnih nesreč, s povišanim številom hospitalizacij zaradi duševnih motenj. Marihuana je značilna vstopna točka mladih v svet drog, tudi težkih drog, zato povečana dostopnost in dekriminalizacija pomeni povsem napačen signal mladim o škodljivosti uporabe opojnih substanc. Ob strašljivih posledicah alkoholizma v Sloveniji, kjer je neposredno in posredno prizadetih okoli pol milijona ljudi, kvečjemu nujno potrebujemo strogo regulacijo opojnih substanc in dobro izobraževanje o škodljivih posledicah njihove uporabe.

Celotna izjava: 

V Združenju slovenskih katoliških zdravnikov nasprotujemo referendumski pobudi »o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno«, saj je tovrstna legalizacija konoplje škodljiva za družbo in bi zdravstveno škodovala ljudem in bremenila zdravstveni sistem.

Naj pa poudarimo, da je za ljudi, ki potrebujejo medicinsko konopljo zaradi zelo redkih bolezenskih stanj in indikacij v Sloveniji z obstoječo zakonodajo že poskrbljeno. Legalizacija gojenja in predelava konoplje ob nizki uporabi medicinske konoplje tako predstavlja več tveganj kot pa dejanskih koristi.

1. Uporaba marihuane je dokazano povezana z zasvojenostjo, trajnimi škodljivimi učinki na možgane in pomembno zvišuje tveganja za razvoj duševnih boleznih (depresija, anksioznost, psihoze)

2. Porast uporabe marihuane neobhodno pomeni tudi prizadetost neuporabnikov, na javnih prostorih s pasivnim kajenjem, v prometu z večjim številom prometnih nesreč, v zdravstvu s povišanim številom hospitalizacij in zdravljenja novonastalih duševnih motenj.
Dolgotrajna uporaba marihuane je lahko vzrok kroničnih zdravstvenih težav, kot so zmanjšana kognitivna funkcija, težave z dihanjem in drugi dolgotrajni učinki.

3. Razširjenost uporabe marihuane temelji na napačnih informacijah o njeni neškodljivosti ter rekreativni uporabi. Z leti starostna meja uporabnikov pada, vsebnost zasvojljive substance se povečuje. Marihuana je značilna vstopna točka mladih v svet drog, tudi težkih drog, zato povečana dostopnost in dekriminalizacija pomeni povsem napačen signal mladim o škodljivosti uporabe opojnih substanc. Glede na strašljive posledice alkoholizma v Sloveniji, kjer je neposredno in posredno prizadetih okoli pol milijona ljudi, kvečjemu nujno potrebujemo strogo regulacijo opojnih substanc in dobro izobraževanje o škodljivih posledicah.

4. Večje število uporabnikov marihuane neobhodno pomeni resno povečanje stroškov v zdravstvu in sociali, tako preko zdravljenja zasvojenosti, duševnih bolezni in drugih negativnih učinkov na telo ob uporabi marihuane.

5. Marihuana negativno vpliva na uspešnost v izobraževalnem procesu, motivacijo in socialne odnose mladih, lahko povzroči težave v socialnem in delovnem okolju, vključno z zmanjšano produktivnostjo, večjo odsotnostjo z dela in povečanim številom delovnih nesreč, povečuje število neželjenih spolnih odnosov itn.

Slovenija
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...