Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Stolnica v Erfurtu (foto: Pixabay)
Stolnica v Erfurtu | (foto: Pixabay)

Katoliški dan v Nemčiji. Zakaj niso povabili predstavnikov Afd?

Svet | 30.05.2024, 10:21 Marta Jerebič

V Erfurtu v Nemčiji poteka že 103. katoliški dan. To je največji letni cerkveni dogodek, ki tokrat poteka pod geslom »Človek miru ima prihodnost«.

Erfurt Katoliški dan gosti prvič, na njem pričakujejo več kot 20 tisoč ljudi. Do nedelje se bo zvrstilo približno 500 dogodkov, vključno s številnimi razpravami o aktualnih družbenopolitičnih in cerkvenih vprašanjih.

Na njih sodelujejo tudi politiki, a organizatorji so se odločili, da na forume ne povabijo politikov Alternative za Nemčijo.

Predsednica Centralnega odbora nemških katoličanov Irme Stetter-Karp je povedala, da Katoliški dan spodbuja razprave in omogoča, da do izraza prihajajo različna mnenja. Vendar pa ni prostora za populistične slogane, za obrekovanje ljudi in omalovaževanje demokracije. "Ljudje, ki se organizirajo v stranke, ki se zanašajo na izključevanje in nacionalizem, nimajo mesta na naših forumih," je dejala.

Erfurtski škof Ulrich Neymeyr pa je povedal, da po izkušnjah s predstavniki Alternative za Nemčijo ni mogoč noben resnično ploden pogovor. Zanima jih le posredovanje njihovih radikalnih sporočil.

Papež Frančišek je v sporočilu udeležencem zapisal, da so številne današnje moralne, družbene, gospodarske in politične krize med seboj povezane in zadevajo celotno človeštvo. Z njimi se moramo soočiti na vseh ravneh življenja in se zavezati, da bodo imeli odrinjeni boljše življenjske pogoje.

Svet
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...