Rok MihevcRok Mihevc
Papež pri splošni avdienci (foto: Vatican news)
Papež pri splošni avdienci | (foto: Vatican news)

Ponižnost - temelj krščanskega življenja

Novice | 22.05.2024, 13:16 Marjana Debevec

Papež Frančišek je z dopoldansko katehezo sklenil cikel katehez o krepostih. Danes je spregovoril o ponižnosti, ki sicer ni del teoloških in kardinalnih kreposti, je pa temelj vsega krščanskega življenja.

Spomnil je na Marijo, ki je vedno živela v skritosti. Ni se postavljala niti z največjo skrivnostjo, da je postala Božja Mati. V svetu, v katerem vsi tekmujejo med seboj, kdo bi bil bolj v ospredju in nad drugimi, je Marija odločno hodila v nasprotni smeri naprej samo z močjo Božje milosti.

»Lahko si predstavljamo, da je tudi Marija poznala težke trenutke, v katerih se je njena vera znašla v temi. Toda to ni nikoli vplivalo na njeno ponižnost, ki je bila v njej trdna kot granit.

Marija je bila vedno majhna, vedno osvobojena same sebe in lastnih ambicij. V tem je bila njena majhnost in nepremagljiva moč: ona je tista, ki je ostala ob vznožju križa, medtem ko se je razblinila podoba zmagoslavnega Mesije.

Marija je v dneh pred binkoštmi zbrala učence, ki niti ene ure niso mogli bedeti z Jezusom in so ga zapustili, ko se je pojavil vihar. 

Ponižnost je vse. Ponižnost nas rešuje pred Zlom in pred nevarnostjo, da bi postali njegovi sostorilci. Ponižnost je tudi izvir miru v svetu in v Cerkvi.«

Novice
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...