Robert BožičRobert Božič
Mark GazvodaMark Gazvoda
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež pri splošni avdienci (foto: Vatican news)
Papež pri splošni avdienci | (foto: Vatican news)

Ponižnost - temelj krščanskega življenja

Novice | 22.05.2024, 13:16 Marjana Debevec

Papež Frančišek je z dopoldansko katehezo sklenil cikel katehez o krepostih. Danes je spregovoril o ponižnosti, ki sicer ni del teoloških in kardinalnih kreposti, je pa temelj vsega krščanskega življenja.

Spomnil je na Marijo, ki je vedno živela v skritosti. Ni se postavljala niti z največjo skrivnostjo, da je postala Božja Mati. V svetu, v katerem vsi tekmujejo med seboj, kdo bi bil bolj v ospredju in nad drugimi, je Marija odločno hodila v nasprotni smeri naprej samo z močjo Božje milosti.

»Lahko si predstavljamo, da je tudi Marija poznala težke trenutke, v katerih se je njena vera znašla v temi. Toda to ni nikoli vplivalo na njeno ponižnost, ki je bila v njej trdna kot granit.

Marija je bila vedno majhna, vedno osvobojena same sebe in lastnih ambicij. V tem je bila njena majhnost in nepremagljiva moč: ona je tista, ki je ostala ob vznožju križa, medtem ko se je razblinila podoba zmagoslavnega Mesije.

Marija je v dneh pred binkoštmi zbrala učence, ki niti ene ure niso mogli bedeti z Jezusom in so ga zapustili, ko se je pojavil vihar. 

Ponižnost je vse. Ponižnost nas rešuje pred Zlom in pred nevarnostjo, da bi postali njegovi sostorilci. Ponižnost je tudi izvir miru v svetu in v Cerkvi.«

Novice
56. romanje bolnikov in invalidov (photo: Matjaž Merljak) 56. romanje bolnikov in invalidov (photo: Matjaž Merljak)

Tudi Jezusa je bilo strah

V slovenskem Marijinem narodnem svetišču Marija Pomagaj na Brezjah se je v lepem, sončnem vremenu zbralo več kot 3000 bolnikov, invalidov in starejših. Romanje je že 56-ič organizirala Revija ...

Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...