Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež pri splošni avdienci (foto: Vatican news)
Papež pri splošni avdienci | (foto: Vatican news)

Ponižnost - temelj krščanskega življenja

Novice | 22.05.2024, 13:16 Marjana Debevec

Papež Frančišek je z dopoldansko katehezo sklenil cikel katehez o krepostih. Danes je spregovoril o ponižnosti, ki sicer ni del teoloških in kardinalnih kreposti, je pa temelj vsega krščanskega življenja.

Spomnil je na Marijo, ki je vedno živela v skritosti. Ni se postavljala niti z največjo skrivnostjo, da je postala Božja Mati. V svetu, v katerem vsi tekmujejo med seboj, kdo bi bil bolj v ospredju in nad drugimi, je Marija odločno hodila v nasprotni smeri naprej samo z močjo Božje milosti.

»Lahko si predstavljamo, da je tudi Marija poznala težke trenutke, v katerih se je njena vera znašla v temi. Toda to ni nikoli vplivalo na njeno ponižnost, ki je bila v njej trdna kot granit.

Marija je bila vedno majhna, vedno osvobojena same sebe in lastnih ambicij. V tem je bila njena majhnost in nepremagljiva moč: ona je tista, ki je ostala ob vznožju križa, medtem ko se je razblinila podoba zmagoslavnega Mesije.

Marija je v dneh pred binkoštmi zbrala učence, ki niti ene ure niso mogli bedeti z Jezusom in so ga zapustili, ko se je pojavil vihar. 

Ponižnost je vse. Ponižnost nas rešuje pred Zlom in pred nevarnostjo, da bi postali njegovi sostorilci. Ponižnost je tudi izvir miru v svetu in v Cerkvi.«

Novice
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...