Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Janez Dolinar (foto: Marta Jerebič)
Dr. Janez Dolinar | (foto: Marta Jerebič)

Katoliški zdravniki ostro proti evtanaziji in samomoru s pomočjo

Novice | 17.05.2024, 00:53 Marjana Debevec

Zdravstveni delavci, zbrani v Združenju slovenskih katoliških zdravnikov, najodločneje nasprotujejo predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Poudarili so svojo zavezanost skrbi za najbolj ranljive, kot so težko bolni, nemočni in osamljeni, katerih ranljivost bi sprejetje omenjenega zakona zaradi prikritih pritiskov močno povečalo.

Zdravnik - tisti, ki seje smrt?

Legalizacija evtanazije oz. pomoči pri samomoru bi bistveno spremenila pogled na zdravstvene delavce, ki ne bi bili več tisti, ki življenje ohranjajo, temveč tisti, ki po naročilu prinesejo smrt, je za naš radio poudaril predsednik Združenja slovenskih katoliških zdravnikov dr. Janez Dolinar.

Zlorabe se bodo dogajale

»V vseh primerih legalizacije evtanazije so se pokazale neobhodne zlorabe ali tragične napake, ki so imele za posledico usmrtitve ljudi brez njihovega ustreznega soglasja, ter nedokumentirane ali nepravilno izvedene postopke. Zlorabe v postopkih samomorov z medicinsko pomočjo se štejejo za umor človeka v najbolj ranljivem položaju.«

Dvomijo tudi, da bo država zagotovila ustrezen nadzor nad izvajanjem zakona. Katoliški zdravniki so še prepričani, da gre za predlog zelo radikalnega zakona, ki bo v družbo in zdravstvo vnesel dodatne razdore.

Žalovanje po samomoru je veliko težje

»Ocenjujemo, da bo za svojce samomorilcev z medicinsko pomočjo žalovanje ob smrti težje in bodo stigmatizirani. Zakonodajalca sprašujemo, ali se zaradi tega zakona kadrovske razmere v zdravstvu ne bodo še poslabšale?«.

Katoliški zdravniki v svoji izjavi tudi poudarjajo, da predlog zakona ne ponuja zadostne zaščite za zdravstvene delavce z ugovorom vesti, saj pozablja na medicinske sestre in farmacevte.

Omejevanje ugovora vesti

»Vsem strokovnim skupinam vsiljuje dolžnost informiranja o samomoru z medicinsko pomočjo. V primerjavi z razvitimi državami zelo omejuje možnost ugovora vesti za pravne osebe, kot so bolnišnice, hospici in katoliški domovi za ostarele.

Upamo, da bodo volivci uvideli številne razumne pozive in bodo zavrnili predlog ZPPKŽ. Zakonodajalca pozivamo, da svoje napore raje usmeri v doseganje čim bolj dostopne in kakovostne paliativne oskrbe ter programe za preprečevanje samomora,« je za naš radio še dejal dr. Janez Dolinar.

Novice, Referendumi 2024
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...