Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Janez Dolinar (foto: Marta Jerebič)
Dr. Janez Dolinar | (foto: Marta Jerebič)

Katoliški zdravniki ostro proti evtanaziji in samomoru s pomočjo

Novice | 17.05.2024, 00:53 Marjana Debevec

Zdravstveni delavci, zbrani v Združenju slovenskih katoliških zdravnikov, najodločneje nasprotujejo predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Poudarili so svojo zavezanost skrbi za najbolj ranljive, kot so težko bolni, nemočni in osamljeni, katerih ranljivost bi sprejetje omenjenega zakona zaradi prikritih pritiskov močno povečalo.

Zdravnik - tisti, ki seje smrt?

Legalizacija evtanazije oz. pomoči pri samomoru bi bistveno spremenila pogled na zdravstvene delavce, ki ne bi bili več tisti, ki življenje ohranjajo, temveč tisti, ki po naročilu prinesejo smrt, je za naš radio poudaril predsednik Združenja slovenskih katoliških zdravnikov dr. Janez Dolinar.

Zlorabe se bodo dogajale

»V vseh primerih legalizacije evtanazije so se pokazale neobhodne zlorabe ali tragične napake, ki so imele za posledico usmrtitve ljudi brez njihovega ustreznega soglasja, ter nedokumentirane ali nepravilno izvedene postopke. Zlorabe v postopkih samomorov z medicinsko pomočjo se štejejo za umor človeka v najbolj ranljivem položaju.«

Dvomijo tudi, da bo država zagotovila ustrezen nadzor nad izvajanjem zakona. Katoliški zdravniki so še prepričani, da gre za predlog zelo radikalnega zakona, ki bo v družbo in zdravstvo vnesel dodatne razdore.

Žalovanje po samomoru je veliko težje

»Ocenjujemo, da bo za svojce samomorilcev z medicinsko pomočjo žalovanje ob smrti težje in bodo stigmatizirani. Zakonodajalca sprašujemo, ali se zaradi tega zakona kadrovske razmere v zdravstvu ne bodo še poslabšale?«.

Katoliški zdravniki v svoji izjavi tudi poudarjajo, da predlog zakona ne ponuja zadostne zaščite za zdravstvene delavce z ugovorom vesti, saj pozablja na medicinske sestre in farmacevte.

Omejevanje ugovora vesti

»Vsem strokovnim skupinam vsiljuje dolžnost informiranja o samomoru z medicinsko pomočjo. V primerjavi z razvitimi državami zelo omejuje možnost ugovora vesti za pravne osebe, kot so bolnišnice, hospici in katoliški domovi za ostarele.

Upamo, da bodo volivci uvideli številne razumne pozive in bodo zavrnili predlog ZPPKŽ. Zakonodajalca pozivamo, da svoje napore raje usmeri v doseganje čim bolj dostopne in kakovostne paliativne oskrbe ter programe za preprečevanje samomora,« je za naš radio še dejal dr. Janez Dolinar.

Novice, Referendumi 2024
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...