Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Poslanka v Evropskem parlamentu Ljudmila Novak (foto: Tanja Dominko)
Poslanka v Evropskem parlamentu Ljudmila Novak | (foto: Tanja Dominko)

V tem trenutku priznanje Palestine ni uresničljivo

Slovenija | 14.05.2024, 10:33 Alen Salihović

Evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak, ki je v tem mandatu tudi obiskala Bližnji vzhod ocenjuje, da priznanje Palestine s strani aktualne vlade nima nobenega pomena.

Evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je v tem mandatu tudi obiskala Bližnji vzhod ocenjuje, da priznanje Palestine s strani aktualne vlade nima nobenega pomena.

Ob tem je posebej poudarila pomen vzpostavitve miru pred priznanjem Palestine ter opozorila na kompleksnost situacije v regiji, kjer se Izrael počuti ogroženega zaradi Irana, ki finančno podpira teroristične organizacije, kot je Hamas, kar vodi v nemire na Bližnjem vzhodu. Ob tem je poudarila potrebo po zaščiti civilistov v Gazi in izpostavila nehumano ravnanje tako s strani Izraela kot tudi s strani Hamasa.

Glede na njeno preteklo izkušnjo v Izraelu izpostavlja, da je potrebno za mir imeti prave sogovornike na obeh straneh, vendar jih v trenutni situaciji ni enostavno najti. Opozarja tudi na pristranskost Evropske levice v korist Palestincev oz. Hamasa in naklonjenost druge strani Izraelu. Novak je izpostavila tudi potrebo po mednarodni skupnosti, da pritiska na obe strani in spodbuja k mirni rešitvi konflikta.

Na koncu je dejala, da teroristična organizacija, kot je Hamas ni verodostojen sogovornik in da je ključno začeti s pogajanji šele, ko bo vzpostavljen mir.

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.