Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)

Ukrajina: Sveti sedež je pripravljen spodbuditi vsa prizadevanja za izmenjavo vojnih ujetnikov

Svet | 13.05.2024, 09:35 Marta Jerebič

Papež Frančišek je po včerajšnji opoldanski molitvi znova pozval k izmenjavi vojnih ujetnikov med Ukrajino in Rusijo. Izrazil je pripravljenost Svetega sedeža, da spodbudi vsa prizadevanja v zvezi s tem, zlasti za hudo ranjene in bolne.

Državi sta od začetka vojne izvedli že več kot 50 izmenjav zapornikov, pri čemer je bilo osvobojenih nekaj tisoč ljudi. Zadnja znana izmenjava je bila 8. februarja. Ob tej priložnosti je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navedel, da je bilo osvobojenih 3.135 Ukrajincev.

Sveti sedež je mirovno misijo zaupal bolonjskemu nadškofu in predsedniku italijanske škofovske konference, kardinalu Matteu Zuppiju. Ta se je v Kijevu in nato še v Moskvi mudil junija lani, osrednje vprašanje pogovorov pa je bila ravno izmenjava zapornikov in vrnitev 19 tisoč ukrajinskih otrok, ki so bili deportirani v Rusijo. 

Svet
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.