Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)

Ukrajina: Sveti sedež je pripravljen spodbuditi vsa prizadevanja za izmenjavo vojnih ujetnikov

Svet | 13.05.2024, 09:35 Marta Jerebič

Papež Frančišek je po včerajšnji opoldanski molitvi znova pozval k izmenjavi vojnih ujetnikov med Ukrajino in Rusijo. Izrazil je pripravljenost Svetega sedeža, da spodbudi vsa prizadevanja v zvezi s tem, zlasti za hudo ranjene in bolne.

Državi sta od začetka vojne izvedli že več kot 50 izmenjav zapornikov, pri čemer je bilo osvobojenih nekaj tisoč ljudi. Zadnja znana izmenjava je bila 8. februarja. Ob tej priložnosti je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navedel, da je bilo osvobojenih 3.135 Ukrajincev.

Sveti sedež je mirovno misijo zaupal bolonjskemu nadškofu in predsedniku italijanske škofovske konference, kardinalu Matteu Zuppiju. Ta se je v Kijevu in nato še v Moskvi mudil junija lani, osrednje vprašanje pogovorov pa je bila ravno izmenjava zapornikov in vrnitev 19 tisoč ukrajinskih otrok, ki so bili deportirani v Rusijo. 

Svet
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...