Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Papež na konferenci o rodnosti (foto: Vatican Media)
Papež na konferenci o rodnosti | (foto: Vatican Media)

Hiše polne predmetov, mačk in psov, ni pa otrok

Svet | 10.05.2024, 12:15 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je v avditoriju na Ulici sprave v Rimu udeležil 4. konference o rodnosti.

V Italiji je povprečna starost prebivalcev 47 let, je dejal papež in med razlogi za nizko rodnost navedel slepi in nebrzdani materializem ter potrošništvo, ki sta kot zlobni virus. »Hiše so napolnjene s predmeti in izpraznjene otrok, s tem postajajo zelo žalosten kraj. Psov in mačk ne manjka, ni pa otrok,« je dejal papež in navedel tudi misel nekega demografa, ki mu je pojasnil, zakaj v rodnosti ne pride do preobrata. »Orožje in kontracepcijska sredstva so naložbe z večjim dohodkom: eden ubije življenje, drugi pa ga preprečuje.«

Papež zato vlade poziva, naj ustavijo "krvavitev življenja", naj sprejmejo politike, ki bodo omogočile, da materam ne bo treba izbirati med otroki in delom, rešijo naj problem prekarnosti dela in nezmožnost nakupa stanovanja.

Skratka, treba je spodbujati »kulturo velikodušnosti in medgeneracijske solidarnosti, pregledati navade in življenjski slog ter se odreči odvečnemu, da bi mladim dali upanje za jutri«, je dejal papež in mlade spodbudil, naj se ne sprijaznijo s scenarijem, ki so ga že napisali drugi. Začnejo naj veslati, da bi obrnili smer, tudi za ceno nasprotovanja toku!

Ob tem je opozoril tudi na osamljene in zapuščene ostarele, kar je označil za kulturni samomor. Prihodnost ustvarjajo mladi in stari, skupaj; pogum in spomin, skupaj, je poudaril papež.

Svet
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.