Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Sveta vrata v vatikanski baziliki (foto: Vatican media)
Sveta vrata v vatikanski baziliki | (foto: Vatican media)

Papež pozval k pomilostitvi zapornikov in odpisu dolgov v svetem letu

Svet | 10.05.2024, 10:59 Marta Jerebič

Jubilejno leto 2025 pod geslom Romarji upanja se bo začelo 24. decembra letos z odprtjem svetih vrat v vatikanski baziliki, končalo pa 6. januarja 2026. Škofije po svetu lahko pripravijo krajevna praznovanja ob odprtju svetega leta 29. decembra. Datumi so navedeni v papeški buli, ki jo je papež Frančišek pri sinočnjih večernicah izročil nadduhovnikom papeških bazilik in nekaterim predstavnikom Cerkve.

Pomembnejši datumi

Papeška bula nosi naslov Spes non confundit – Upanje ne osramoti.

V njej je zapisano, da se bodo sveta vrata Bazilike sv. Petra v Vatikanu odprla 24. decembra 2024, s čimer se bo začel redni Jubilej. Naslednjo nedeljo, 29. decembra 2024, bo papež odprl sveta vrata lateranske bazilike, ki bo 9. novembra letos obhajala 1700 letnico posvetitve. 1. januarja 2025, na praznik Marije, Svete Božje Matere, bodo odprta sveta vrata v papeški baziliki Svete Marije Velike. V nedeljo, 5. januarja 2025, bodo odprta še sveta vrata papeške bazilike Svetega Pavla zunaj obzidja. Ta zadnja tri sveta vrata bodo zaprta v nedeljo, 28. decembra 2025.
V buli je papež določil, naj v nedeljo, 29. decembra 2024, v vseh katedralah in konkatedralah krajevni škofje obhajajo sveto evharistijo kot slovesno odprtje jubilejnega leta po Obredniku, ki bo pripravljen za to priložnost. Sveto leto se bo v krajevnih Cerkvah končalo v nedeljo, 28. decembra 2025, na vesoljni ravni pa se bo redni jubilej končal z zaprtjem svetih vrat papeške bazilike Svetega Petra v Vatikanu 6. januarja 2026, na praznik Gospodovega razglašenja.

Papeška bula ob jubileju 2025
Papeška bula ob jubileju 2025 © Vatican media

Pevci upanja v svetu obupa

Potem ko je eden od prelatov med sinočnjimi večernicami prebral nekaj odlomkov, je papež v svojem razmišljanju vernike povabil, naj v tem letu molitve pred jubilejem 2025 postanejo »pevci upanja v svetu, ki je zaznamovan s preveč obupa.«

Papeževe največje upanje za sveto leto je, da bi utihnilo orožje. Pozval pa je tudi k odpisu dolgov revnim državam, ustanovitvi sklada za odpravo lakote, sprejemanju migrantov, spoštovanju stvarstva, dostojnim pogojem v zaporih, pomilostitvi zapornikov in odpravi smrtne kazni. Da bi zapornikom ponudil konkretno znamenje bližine, bo sam odprl sveta vrata v zaporu. Poudaril je, da je treba znamenja upanja ponuditi tudi bolnim in mladim, zlasti tistim, ki se utapljajo v drogah ali ne vidijo prihodnosti, ker ni služb. Pozval je k višji rodnosti.

Spomnil je tudi, da bo jubilej leta 2025 sovpadal s 1700. obletnico nicejskega koncila, za katerega je dejal, da je bil poklican, da bi »ohranil edinost Cerkve«. Zato bo tudi ekumenizem ena od glavnih tem svetega leta. 

Papež predaja bulo predstavnikom Cerkve po svetu
Papež predaja bulo predstavnikom Cerkve po svetu © Vatican media

Svet
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.