Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež bo predal bulo ob napovedi jubileja 2025

Svet | 09.05.2024, 14:11 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo na današnji praznik Gospodovega vnebohoda med večernicami v vatikanski baziliki nadduhovnikom papeških bazilik in nekaterim drugim predstavnikom Cerkve po svetu predal bulo ob napovedi jubilejnega leta 2025. To bo potekalo pod geslom Romarji upanja in se bo začelo decembra 2024.

Napisana na pergamentu

Papeška bula, ki se ji reče tudi bolla pontificia ali bolla papale, je uradni dokument, ki ga izda sveti oče, prej pa tudi rimska kurija, pojasnjuje tiskovni predstavnik slovenske škofovske konference dr. Gabriel Kavčič. »Značilno za papeško bulo je, da je napisana na pergamentu. Tistim, ki so se kdaj udeležili kakšnega škofovskega posvečenja, so lahko videli, da tisti, ki prebere papeški dokument o imenovanju nekoga za škofa, potem ta dokument dvigne, pokaže ljudstvu in potem sledi škofovsko posvečenje. Nekaj podobnega se bo zgodilo tudi danes.«

Kaj bo pisalo na buli?

Sveti oče bo ob začetku večernic predal bulo ob napovedi jubilejnega leta nadduhovnikom papeških bazilik in nekaterim drugim predstavnikom Cerkve po svetu, nato pa bo eden od prelatov prebral nekatere odlomke bule. Ta bo vsebovala datume začetka in sklepa svetega leta ter nekatere druge podrobnosti jubileja.

Pečat na buli

Kot je še pojasnil dr. Gabriel Kavčič, z dokumenta običajno visi kovinski pečat. O tem, kako so se te bule razvijale skozi stoletja je spisanih več knjig. Nazadnje smo nekaj takega doživeli leta 2015 pred svetim letom usmiljenja, predvsem pa slovesno pred letom 2000. Takratno bulo Incarnationis Mysterium, ki jo je izdal Janez Pavel II. pred letom 2000, je krasil zlat pečat, ki je torej značilni znak za papeško bulo, je za Radio Ognjišče še povedal dr. Gabriel Kavčič.

Svet
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.