Umetna inteligenca in človek (foto: Pixabay)
Umetna inteligenca in človek | (foto: Pixabay)

Umetna inteligenca: da ali ne?

Novice | 12.05.2024, 07:10 Marjana Debevec

Obhajamo nedeljo sredstev družbenega obveščanja. Papež Frančišek v svoji poslanici govori o pomenu umetne inteligence in nas opozori, naj svoje delo kot medijski delavci opravljamo s srcem.

Urednica in voditeljica oddaje Obzorja duha s. Romana Kocjančič je za naš radio pojasnila, da nas papež v svoji poslanici vabi, naj uporabljamo algoritem srca, »ki je ravno to: poslušati drug drugega, govoriti človek s človekom in iskati Boga v našem svetu; da nam umetna inteligenca predstavlja razvoj, izziv za razvoj modrosti srca.

Da jo uporabimo kot orodje, ampak da tudi prisluhnemo drug drugemu. Se pravi da modrosti srca ne moremo zahtevati od nekih strojev, od umetne inteligence, ki ima veliko večjo zmogljivost, kot jo imamo mi ljudje, zelo hitro nas pripelje do določenih informacij, ne more pa nadomestiti človeka

Medtem ko na Radiju Ognjišče med drugim že dalj časa uporabljamo orodja za izboljšavo zvoka slabših posnetkov, ki temeljijo na umetni inteligenci, pa je direktor Družine Tone Rode za naš radio povedal, da umetno inteligenco tudi pri njih že koristno uporabljajo. »Umetna inteligenca je orodje in v tem smislu lahko pomembna pomoč za novinarje in urednike. Jaz osebno ne vidim razloga, da bi bil katoliški novinar do nje skeptičen ter da je ne bi skušal uporabiti za svoje delo, za dobro

»Na Družini je na primer že v razvoju orodje, ki bo s pomočjo umetne inteligence omogočilo bolj učinkovito iskanje in ponovno uporabo našega obsežnega digitalnega arhiva člankov in prispevkov, vzporedno testiramo tudi še druga orodja. Na primer enega, ki bo v pogovorni obliki možnemu kupcu knjige odgovarjalo na vprašanje in mu približalo vsebino tistega naslova, za katerega se zanima,« je še pojasnil Rode.

Gre torej, kot tudi papež poudarja, za orodje, ki pa ga človek uporablja s svojo modrostjo in predvsem s srcem.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.