Trg sv. Petra, romarji (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)
Trg sv. Petra, romarji | (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)

Papež: Prijateljstvo ni sad preračunljivosti in tudi ne prisile

Svet | 05.05.2024, 13:27 Alen Salihović

V Katoliški cerkvi danes na 6. velikonočno nedeljo obhajamo nedeljo turizma. Veliko slednjih, predvsem romarjev se je danes dopoldne zbralo v večnem mestu. Še več pa jih je opoldne prišlo na Trg sv. Petra, kjer jih je z okna apostolske palače nagovoril papež Frančišek. Vse je povabil, da naj za trenutek pomislijo na svoje prijatelje in prijateljice in se za njih zahvalijo Gospodu.

»Prijateljstvo ni sad preračunljivosti in tudi ne prisile. Porodi se spontano, ko v drugem prepoznamo nekaj našega. In, če je prijateljstvo resnično, je tako močno, da tudi zaradi izdaje ne mine. »Prijatelj vedno hoče dobro« (Pr 17,17), ponovno zatrjuje Knjiga pregovorov, kakor nam pokaže Jezus, ko ga Juda izda s poljubom: »Prijatelj, čemu si prišel?« (Mt 26,50). Pravi prijatelj te ne zapusti, tudi takrat ko pogrešiš. Popravi te, morda te pograja, a ti odpusti in te ne zapusti. In danes nam Jezus v evangeliju pravi, da smo mi Zanj ravno to: prijatelji. Torej ljubljene osebe ne glede na kakršno koli zaslugo in kakršno koli pričakovanje, katerim steguje roko in ponuja svojo ljubezen, svojo milost, svojo Besedo, s katerimi, torej z nami, prijatelji, podeli tisto, kar je najbolj dragoceno, vse to, kar je slišal od Očeta (prim. Jn 15,15). Pa vse do tega, da je postal ranljiv za nas, se brez obrambe in zahtev izročil v naše roke, saj nam hoče dobro. Gospod nam hoče dobro, kot prijatelj in hoče, da smo deležni, kar je njegovo,« je dejal sveti oče. 

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione

Trg sv. Petra, romarji
Trg sv. Petra, romarji © Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione

Vir: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.