Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Cerkev v Štandrežu (foto: )
Cerkev v Štandrežu | (foto: )

V Štandrežu pri Gorici so obhajali stoletnico ustanovitve župnije in posvetitve cerkve

Slovenija | 05.05.2024, 12:05 Alen Salihović

V Štandrežu pri Gorici so v petek obhajali stoletnico ustanovitve župnije in posvetitve cerkve. 3. maja 1924 jo je posvetil takratni goriški knezoškof Frančišek Borgia Sedej, potem ko so cerkev znova zgradili iz ruševin prve svetovne vojne. Praznično sveto mašo je daroval goriški škof Carlo Roberto Maria Redaelli.

»Za Štandrež to ni samo proslava ob obletnici nove cerkve pač pa prošnja in želja, da bi se v tem vojnem času, ki smo mu priča v svetu se spet ustavile vojne, vsi spopadi, konflikti, nasilje in nesoglasja prenehala ter bi na teh območjih zraslo novo upanje, nove cerkve in nove skupnosti,« je dejal župnik v Štandrežu Karlo Bolčina in dodal, da je priložnost za zahvalo za dar stoletnega pastoralnega dela ter hkrati priložnost za pogled v prihodnost, saj se pastoralno delo nadaljuje.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...