Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Študentje pred parlamentom  (foto: Primož Lorbek)
Študentje pred parlamentom | (foto: Primož Lorbek)

Študentski obisk madžarskega parlamenta in srečanje z vladnimi predstavniki

Slovenija | 05.05.2024, 11:49 Alen Salihović

Študentje, ki se povezujejo v sklopu Univerzitetne župnije Maribor so bili v začetku maja na romarskem izletu v Budimpešti. Ob tej priložnosti so si, kot nam je sporočil župnijski upravitelj Primož Lorbek ogledali tudi madžarski parlament, ki velja za enega največjih na svetu.

»Srečanje s ključnimi predstavniki madžarske vlade je bilo osrednji del obiska. Med gostitelji je bil dr. Imre Vejkey, predsednik odbora za pravosodje in ustanovitelj molitvene skupine v parlamentu. Dr. Vejkey je s študenti delil svoje poglede na izzive, s katerimi se sooča Evropska unija in Evropa na splošno, ter razpravljal o svoji politični poti in vlogi molitvene skupine v parlamentu. Posebno pozornost je pritegnila prisotnost Erike Kiss Köleš, zagovornice Slovencev na Madžarskem. Poudarila je pozitiven odnos trenutne vlade do slovenske narodne manjšine, ki je sicer najmanjša narodna skupnost v državi, a kljub temu uživa veliko podporo in posluh s strani oblasti,« je zapisal upravitelj Univerzitetne župnije Maribor Primož Lorbek.

Madžarski parlament
Madžarski parlament © Primož Lorbek

Po njegovih besedah je študente presenetila informacija o številu študentskih župnij na Madžarskem, ki jih je 18, medtem ko je v Sloveniji le ena. »Madžarska vlada priznava pomen teh ustanov za mlade, saj jim poleg verske podpore nudijo tudi kulturne in splošno človeške dejavnosti. Ob koncu obiska so se študentje in organizatorji zahvalili Veleposlaništvu Republike Madžarske v Ljubljani za vso pomoč pri organizaciji srečanja. Obisk madžarskega parlamenta je študentom ponudil neprecenljive izkušnje in poglobljeno razumevanje političnih in družbenih procesov na Madžarskem,« je še sporočil Lorbek.

Zbrani na pogovoru
Zbrani na pogovoru © Primož Lorbek

Madžarski parlament
Madžarski parlament © Primož Lorbek

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...