Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Študentje pred parlamentom  (foto: Primož Lorbek)
Študentje pred parlamentom | (foto: Primož Lorbek)

Študentski obisk madžarskega parlamenta in srečanje z vladnimi predstavniki

Slovenija | 05.05.2024, 11:49 Alen Salihović

Študentje, ki se povezujejo v sklopu Univerzitetne župnije Maribor so bili v začetku maja na romarskem izletu v Budimpešti. Ob tej priložnosti so si, kot nam je sporočil župnijski upravitelj Primož Lorbek ogledali tudi madžarski parlament, ki velja za enega največjih na svetu.

»Srečanje s ključnimi predstavniki madžarske vlade je bilo osrednji del obiska. Med gostitelji je bil dr. Imre Vejkey, predsednik odbora za pravosodje in ustanovitelj molitvene skupine v parlamentu. Dr. Vejkey je s študenti delil svoje poglede na izzive, s katerimi se sooča Evropska unija in Evropa na splošno, ter razpravljal o svoji politični poti in vlogi molitvene skupine v parlamentu. Posebno pozornost je pritegnila prisotnost Erike Kiss Köleš, zagovornice Slovencev na Madžarskem. Poudarila je pozitiven odnos trenutne vlade do slovenske narodne manjšine, ki je sicer najmanjša narodna skupnost v državi, a kljub temu uživa veliko podporo in posluh s strani oblasti,« je zapisal upravitelj Univerzitetne župnije Maribor Primož Lorbek.

Madžarski parlament
Madžarski parlament © Primož Lorbek

Po njegovih besedah je študente presenetila informacija o številu študentskih župnij na Madžarskem, ki jih je 18, medtem ko je v Sloveniji le ena. »Madžarska vlada priznava pomen teh ustanov za mlade, saj jim poleg verske podpore nudijo tudi kulturne in splošno človeške dejavnosti. Ob koncu obiska so se študentje in organizatorji zahvalili Veleposlaništvu Republike Madžarske v Ljubljani za vso pomoč pri organizaciji srečanja. Obisk madžarskega parlamenta je študentom ponudil neprecenljive izkušnje in poglobljeno razumevanje političnih in družbenih procesov na Madžarskem,« je še sporočil Lorbek.

Zbrani na pogovoru
Zbrani na pogovoru © Primož Lorbek

Madžarski parlament
Madžarski parlament © Primož Lorbek

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...